Categorieën
blog.bxl Resto, Café & Uitgaan

Blog.bxl: Brussels Beer City

Brussels Beer City is de bierblog van Eoghan Walsh. De 31-jarige Ier bekeerde zich pas laat tot het edele gerstenat, maar deelt nu enthousiast verhalen over het Brusselse bierlandschap van vroeger en nu.

 

Bier is ingebed in een bredere cultuur. Dat is het uitgangspunt van Brussels Beer City. De blog serveert geen technische uitweidingen over degustaties, maar lezenswaardige reportages en interviews over de plaats van bier, cafés en brouwerijen in de Belgische hoofdstad.

Enkele voorbeelden: met Mothers & Daughters opende er aan de Vismarkt een tijdelijke lesbische bar. Europese brouwers komen dit weekend naar Brussel voor het Brewers of Europe Forum. Dreigt het einde voor traditionele Ierse cafés? Brasserie Leopold brouwde tot 1981 pils in de Wiertzstraat vlak bij het huidige Europees Parlement.  Jean Goovaerts vertelt over de bieretiketten die hij ontwerpt voor Brasserie de la Senne. Le Champignon de Bruxelles produceert shiitake op een substraat van bierdraf van Cantillon. De nieuwlichters van Nanobrasserie L’Ermitage in Anderlecht stellen zich voor.

Wie is de man die met zo veel passie en kennis over bier schrijft, niet alleen op zijn eigen blog, maar ook voor het magazine Belgian Beer and Food? Eoghan groeide op in Cork, werkt als communicatiemedewerker bij de ngo Deutsche Stiftung Weltbevölkerung en woont in Koekelberg, samen met zijn Belgische vrouw en twee jonge dochters.

Hij is slechts langzaam aan bezweken voor bier, vertelde hij onlangs aan Bruzz, want als jonge knaap dronk hij vooral cider. Toen hij een jaar of tien geleden in België arriveerde, ontdekte hij zware bieren zoals Duvel. Daarna switchte hij naar lokale Brusselse bieren. Hij frequenteerde bierwinkel Malt Attacks in Sint-Gillis en schreef zich aan Syntra Brussel in voor een opleiding zytholoog of biersommelier, een cursus die hij dit jaar succesvol afrondde. Voor zijn eindwerk bestudeerde hij de geschiedenis van Brusselse brouwerijen in de 19de en 20ste eeuw op basis van het werk van La Fonderie in Molenbeek en het biermuseum in Schaarbeek. Hij moest ook een passend bier kunnen serveren bij gerechten zoals américain en pottekeis.

Zijn droom? Een festival in Brussel organiseren, waarin bier gelinkt wordt aan kunst, architectuur, muziek en eten. En een eigen bier brouwen? “I don’t have the patience for it, and there is no need for one more bad homebrew. Best to leave it to the professionals.”

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek Blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op Brussels Beer City. De blog is actief op Facebook, Twitter en Instagram.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.