Categorieën
Duurzaamheid Mobiliteit Wonen in Brussel

Let’s stick together

Woensdagmiddag is het zover. Het burgerinitiatief Filter Café Filtré sluit het schooljaar af met een gezamenlijke slotactie op het Saincteletteplein. Meer dan 55 Brusselse scholen voerden elf weken op rij actie tegen de luchtvervuiling en voor een leefbaardere stad met minder auto’s. Iedereen is welkom vanaf half een. Na de actie is er een afterparty in de kinderboerderij Maximilien. In  Antwerpen vindt op hetzelfde moment een bijeenkomst plaats op het Stuivenbergplein. Meer info via de Facebook-eventpagina.

De Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck stak de actievoerders vandaag op zijn Facebook-pagina een hart onder de riem.  Om de extreem hoge concentraties fijn stof in onze steden aan te pakken, moet de auto volgens hem uit de publieke ruimte geweerd worden.

Alle pendelwagens moeten uit de stad. Deelwagens en taxi’s houden alles perfect bereikbaar voor wie slecht te been is of geen openbaar vervoer kan gebruiken. Vlaanderen heeft 4.000.000 auto’s die elk minstens twee parkeerplaatsen hebben (thuis, werk, openbaar domein, parkeergebouwen, etc.). Elke parkeerplaats gebruikt minstens 30 m² gebouwde of verharde ruimte.Dus 4.000.000 x 2 x 30 = 240.000.000 m², zijnde 24.000 hectare !!!!!

Een auto in privaat bezit rijdt bij ons gemiddeld slechts 56 minuten per 24 uur. Een deelwagen circa 5 uur en een zelfrijdende deelwagen zal naar schatting 8 à 9 uur onderweg zijn. Dat verklaart waarom prognoses zeggen dat we binnen 20 jaar in de steden nog 10% van het huidige wagenpark nodig zullen hebben en in landelijk gebied nog circa 20%.

Dus wordt het hoog tijd om minder plaats te maken voor die auto en de stad terug te geven aan de mensen.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.