Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: Everything Brussels

Webdesigner Sophie Lenoir (27) is gebeten door de reismicrobe. Als ze niet in het buitenland vertoeft, speelt ze graag toerist in eigen land. Haar fototoestel gaat altijd mee op stap. Haar reisverhalen en haar ervaringen in Brussel, de stad waar ze woont en werkt. bundelt ze op haar Engelstalige blog Everything Brussels, voorheen Bitten by the Bug. Ze schrijft met aanstekelijk enthousiasme over onbekende parels, zoals de graffitiwerken op de brugpijlers tussen het Vijverpark en Neerpede, het Riolenmuseum aan de Anderlechtsepoort, het Moeraske in Evere en het kasteel van Terhulpen. Ze is ook kwistig met restauranttips. BrusselBlogt voelde haar aan de tand.

Waarom ben je je eigen blog begonnen?

Vroeger kreeg ik heel vaak de vraag of ik reistips had voor landen waar ik al naartoe was geweest. Elke keer stelde ik dan een mooi lijstje op met alle bezienswaardigheden, maar achteraf verloor ik dat weer en mocht ik opnieuw beginnen wanneer de volgende persoon me om tips vroeg. Het leek me dus fijn om al die info te centraliseren op een website en er dan meteen mijn foto’s bij te zetten. Waren die blij dat die uit de stoffige, vergeten mappen mochten! Na mijn avondopleiding webdesign en webontwikkeling was ik in staat om de website te bouwen die ik in gedachten had en kon ik hem beginnen vullen met reisverhalen.

Omdat ik mijn eigen land niet wilde verwaarlozen, publiceerde ik ook een paar artikels over België en Brussel. In dat onderwerp ben ik uiteindelijk steeds verder verdiept geraakt, omdat er zoveel te ontdekken valt. Intussen zijn de reisverhalen meer naar de achtergrond verschoven.

Ik probeer zo eerlijk mogelijk te zijn in mijn artikels. Negatieve ervaringen zal ik niet verzwijgen of verbloemen, omdat ik denk dat het voor de lezers ook nuttig kan zijn om te weten waar ze beter niet naartoe kunnen gaan.

Wat is je doelgroep?

Toeristen die naar Brussel komen, kunnen er te weten komen wat de voornaamste bezienswaardigheden zijn. Als ze de platgetreden paden willen verlaten, vinden ze ook ideeën. Maar waarschijnlijk is de website vooral nuttig voor inwoners van Brussel en omgeving. Het centrum hebben ze al duizend keer gezien, maar misschien willen ze weleens iets anders doen. Wandelen in een stukje natuur, een onbekende deelgemeente verkennen, een nieuw restaurantje uitproberen. Op de blog staan genoeg suggesties om ze elk weekend bezig te houden.

Krijg je veel reacties op je blog?

Ik word niet overladen met fanmail, maar af en toe krijg ik wel heel fijne reacties. Nadat ik artikels over bepaalde restaurants publiceerde, hebben sommige uitbaters me achteraf gemaild om te zeggen hoe leuk ze het artikel en de foto’s vonden. Dat is altijd fijn om te horen. Of een simpel berichtje van een lezer die vroeg wanneer ik een RSS-feed zou implementeren, omdat hij steeds op de hoogte wou blijven van nieuwe content. Gewoon daarvan krijg ik al een spontane glimlach die de hele dag blijft zitten.

Hoe zie je de toekomst van je blog?

Ik hoop dat Everything Brussels ooit een van de websites wordt waar Brusselaars spontaan naartoe grijpen als ze inspiratie zoeken om eens een nieuw plekje uit te proberen. Om dat te bereiken, zal de website wel eerst een beetje bekender moeten worden. Dus… men zegge het voort!

Hoe ben je zelf in Brussel terechtgekomen?

Ik ben geboren in Geraardsbergen en heb in Gent taal- en letterkunde gestudeerd. Tijdens mijn studies raakte ik verknocht aan Gent en zag ik mezelf in de toekomst al in een buitenwijk zoals Lovendegem wonen. De enige reden dat ik naar Brussel ben gekomen, is omdat ik hier een bijkomende master vertalen in één jaar tijd kon doen, terwijl me dat in Gent nog eens twee jaar extra zou kosten. Het was eerlijk gezegd nogal tegen mijn zin, want ik vond Brussel toen helemaal geen toffe stad. Ik vond ze vooral heel groot en onpersoonlijk.

Maar in dat ene jaar dat ik hier gestudeerd en gewoond heb, heb ik Brussel leren kennen. Na mijn studies ben ik een halfjaar gaan rondreizen in Zuid-Amerika, maar daarna ben ik wel teruggekeerd naar Brussel om er te wonen en te werken. Dat is ondertussen zo’n zes jaar geleden. Nu woon ik in Sint-Joost-Ten-Node, vlak bij het Noordstation, en werk als webmaster bij ICT-leverancier Smals.

Wat bevalt je aan Brussel, wat niet?

Brussel is een stad die leeft. Er is altijd wel wat te doen, op welke dag dan ook. Er is ook heel veel te zien en uit te proberen. Wanneer je denkt dat je alle cafés hebt uitgeprobeerd, sluiten er een paar en komen er in de plaats weer nieuwe bij. Zo blijf je maar bezig. Welke interesses je ook hebt, je vindt altijd wel een groep mensen bij wie je kan aansluiten om die gemeenschappelijke hobby uit te voeren. Nieuwe mensen ontmoeten, is ook heel makkelijk, want de mentaliteit van de mensen hier is heel erg open. Ik hou er bijvoorbeeld van om events te organiseren met vrienden, expats en couchsurfers. Ik zet gewoon iedereen samen en – abracadabra – even later is dat gewoon één grote hoop vrienden.

Er zijn ook wel dingen die me storen, op vlak van mobiliteit bijvoorbeeld. Als fietser voel ik me soms een beetje vergeten. Waarom is er voor ons geen degelijk fietspad? De luchtvervuiling is een groot probleem. Waarom wordt er dan niet harder geprobeerd om in te zetten op duurzame mobiliteit? Van groen gesproken. In mijn buurt mogen ze de mensen ook eens leren recycleren of het nut van een vuilnisbak uitleggen.

Wat is je favoriete plek in Brussel?

Dat vind ik een heel erg moeilijke vraag. Er komen al meteen minstens vijf plaatsen in me op. Op zondag is dat Marokkaanse pannenkoeken eten op de Zuidmarkt of lunchen met vishapjes bij Noordzee op het Sint-Katelijneplein. In de zomer is dat picknicken in een van onze vele toffe parken. En als ik met toeristen op stap ben, blijf ik wel trots op het uitzicht vanaf de Kunstberg.

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek Blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op Everything Brussels. De blog is actief op Facebook, Instagram en Pinterest.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.