Categorieën
Brussel Actua Laken People & Lifestyle Resto, Café & Uitgaan

Pasta tegen armoede

Naar aanleiding van de Werelddag van het Verzet tegen Armoede op 17 oktober – én de Wereld Pasta Dag op 25 oktober- zet de West-Vlaamse pastafabrikant Soubry zijn samenwerking in de kijker met het Belgische liefdadigheidsproject Restos Du Coeur.

Restos du Coeur bereidt al 30 jaar maaltijden voor kansarmen in België. Er bestaan 15 restaurants, verspreid over Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Brussel zelf heeft er twee (Sint-Gillis en Laken). Ze voorzien elke middag soep, een hoofdgerecht en een dessert. ‘Naast voeding is ook het aspect van gezelschap een belangrijke factor’, stelt Patrick Dejace, directeur van Restos du Coeur Belgique. ‘Iedereen is hier welkom, maar we zorgen er wel voor dat er niet geprofiteerd wordt en dat de gerechten gaan naar de mensen die het echt nodig hebben. We trachten de bezoekers te leren kennen zodat er een spontane community ontstaat in de buurt, zonder stigmatisering. Oudere mensen zoeken hier ook vaak in de eerste plaats gezelschap, we moedigen dat zeker aan.’

Soubry steunt het project sinds vorig jaar (2017) en schenkt dit jaar 7 ton pasta, een equivalent voor 70.000 maaltijden. Voor de gelegenheid werden ook tien Belgische bloggers uitgenodigd om een pastarecept samen te stellen voor een maximumbedrag van 1 euro per persoon. De ‘spaghetti met spinazie en spiegelei’ door Tomate-cerise, de ‘torselligratin met courgettes’ door Belge Une Fois en de ‘spaghetti peperonata met makreelballetjes’ door Avocado van de duivel zien er alvast heerlijk uit.

‘Wij associëren pasta met gezellig samenzijn, wat perfect aansluit bij de opzet van Resto du coeur’, stelt Michel Soubry. ‘De pasta is ook een dankbaar product aangezien het lang bewaart’, voegt Dejace nog toe. ‘We werken ook met vers voedsel dat maximaal een week goed blijft. Transport en bewaring zijn grote uitdagingen voor onze werking.’ Michel Soubry liet zich nog ontvallen dat de samenwerking alvast wordt verlengd in 2019. Een primeur voor Dejace, die opgelucht aan zijn lunch mag beginnen.

Enkele receptjes:

www.avocadovandeduivel.be

www.tomate-cerise.be

www.cookandroll.eu

www.esterdepret.be

Share