Het gebeurt te zelden dat jonge Nederlandstalige en Franstalige schrijvers elkaar ontmoeten in Brussel. Len Buggenhout en Charlotte Van Hacht willen er iets aan doen en organiseren Bazaar d’histoires, een tweetalig literair evenement met Brussel als centraal thema. Donderdagavond heeft de tweede editie plaats in het RITCS Café in de Dansaertstraat.
Na een geslaagde proefeditie onder de vleugels van literatuurhuis Passa Porta in 2017 is het tijd voor een tweede voorstelling. Deze keer slaat Bazaar d’histoires de handen in elkaar met de schrijfopleidingen van de Brusselse hogescholen RITCS en La Cambre. Het wordt een avond met een tweetalige line-up van ervaren en minder ervaren auteurs die in beide landstalen hun teksten voordragen. Ze worden begeleid door boventitels en een tekenaar geeft hun woorden live kleur en vorm. Bij de avond hoort ook een tentoonstelling met werken van beginnende kunstenaars en illustrators.
Het thema van de voorstelling is poetic justice, een term uit het schrijfjargon. Het is in het verhaal het moment dat de held uiteindelijk overwint en de slechterik zijn verdiende loon krijgt. Maar worden goede daden in de echte wereld beloond en slechte bestraft? Kan de mens überhaupt worden ingedeeld in categorieën als ‘goed en kwaad’? En heeft de (scenario)schrijver de plicht een soort ideale wereld voor te schotelen of houden we het toch liever op een exacte afspiegeling van de werkelijkheid? Een antwoord op die vragen geven Stéphane Lambert, Lisette Ma Neza, Pauline Allié, Mathias Domahidy, Lotte Ogiers en Kaat Van Eijndhoven.
Organisator Len Buggenhout, die ook nog voor deze blog geschreven heeft: “We willen de grens tussen de Franstalige en Nederlandstalige literatuurwereld in Brussel overschrijden door jonge schrijvers uit beide taalgroepen met elkaar in contact te brengen en te laten samenwerken op een podium. We mikken op een tweetalig, jong publiek via een gevarieerd en toegankelijk programma waarbij we literatuur vermengen met andere kunstvormen.”