Categorieën
Resto, Café & Uitgaan

De smaakmakers van 2018

Ook in 2018 slaagden Brusselse restaurants er weer in om onze smaakpapillen te strelen en ons fijne momenten te bezorgen in aangenaam gezelschap. Onze ontdekkingen van het afgelopen jaar.

Le 203

Richard Schaffer, de chef van Le 203, heeft deels Zuid-Afrikaanse, deels Australische roots. In het restaurant krijg je dan ook de wereld op je bord. Op de kleine menukaart staan creatieve, sprankelende gerechten met uitstekende ingrediënten, zoals tartaar van zeebaars, champignons met druiven en amandelen, saltimbocca met kip of ijs met zwarte sesamzaadjes, gegrilde abrikozen en gezouten karamel. Mooi gepresenteerd en vol smaak. En – ook niet onbelangrijk – de prijzen swingen niet de pan uit. Het restaurant is niet erg groot, maar heeft ook nog een charmant binnentuintje. Reserveren is sterk aanbevolen.

(c) Arthur B., Yelp

Le 203, Waterloosesteenweg 203, 1060 Sint-Gillis

Le Local

Le Local is het verhaal van een Frans-Belgisch duo dat het motto ’think global, act local’ ter harte neemt. Aubane Verger, de initiatiefneemster van de buurderij in Sint-Gillis, en Laura Perahia, de vroegere chef-kok van Les Filles, bieden op basis van lokale producten een creatieve, eerlijke keuken aan, waar niets verloren gaat. Resultaat: veel kleur en smaak op je bord, lichte gerechten met subtiele toetsen. Ook vegetariërs vinden hier hun gading. Een blijver.

(c) Carlos M., Yelp

Le Local, Langehaagstraat 51, 1000 Brussel

Coimbra

Een populair buurtrestaurant dat al veertig jaar de Portugese keuken in Brussel in ere houdt. Faut le faire, of hoe zeg je dat in het Portugees? Ik at er een royale caldeirada, een stoofpotje met vis, zeevruchten, aardappelen, tomaten en uien. Ik had nog plaats voor een molotov, een luchtig opgeklopt puddinggebakje annex caloriebom. Hartverwarmend. Dat gold ook voor de ontvangst van de deftig opgeklede obers. Voor je het weet, ben je hier vriend des huizes.

(c) OLIVEARRAS62, Trip Advisor

Coimbra, Jean Volderslaan 54, 1060 Sint-Gillis

Fernand Obb Delicatessen

Ik maakte kennis met het nieuwe eetadresje toen er tijdens het WK voetbal op het Sint-Gillisvoorplein een standje stond met gaufrite, friet in de vorm van een wafel. Een gek idee, maar prima uitgevoerd en met lekkere zelfgemaakte sausjes. Later op het jaar verraste Fernand Obb vriend en vijand toen hij door een jury verkozen werd tot de maker van de beste garnaalkroket van Brussel. Het restaurant scoorde een hattrick door zijn gewaardeerde aanwezigheid op de kerstmarkt. Een boerenjaar noemen ze dat. Terecht, want de zaak tilt fastfood naar een hoger niveau met zijn vaak originele creaties – er is bijvoorbeeld ook nog een smakelijke visburger en een wittepensburger – en serveert er goede wijn en lokale biertjes bij. De dessertjes zijn van patissier Gingko.

(c) Luc P, Trip advisor

Fernand Obb Delicatessen, Taminesstraat 27, 1060 Sint-Gillis

Entre Nous

De buurt van het Zuidstation staat niet bekend om zijn bloeiende restaurantscene. De Napolitaanse Sara Lenzi heeft er, tussen ons gezegd en gezwegen, een geweldig lunchrestaurant geopend, dat met recht en reden het Brusselse good food-duurzaamheidslabel draagt. Seizoensproducten van lokale leveranciers genieten er de voorkeur en voedselverspilling wordt actief tegengegaan. Je kunt elke middag kiezen tussen enkele gerechten (pasta’s of vlees/vis) en een rijkelijk vegetarisch buffet. Er is één gezellige lange tafel voor grotere of gemengde gezelschappen, een aantal kleine tafeltjes en een piepklein terrasje. Picco bello.

(c) Brussels Kitchen

Entre Nous, De Merodestraat 29, 1060 Sint-Gillis

Comptoir Rodin

Brunchliefhebbers aller landen, verenigt u. Het segment, dat in Brussel met Les Filles en Garage à manger al sterke vertegenwoordigers telt, heeft een nieuwe aanwinst. Het weekendbuffet overtuigt met een tot in de details verzorgde keuze van gezonde slaatjes, kazen, gebakjes en fruitsla. Groenten krijgen de hoofdrol. In het mooie interieur, ingedeeld in compartimenten, ontbreekt ook De Denker van Rodin niet. In de week kun je er ook gewoon lunchen.

(c) Comptoir Rodin

Comptoir Rodin, Auguste Rodinlaan 8, 1050 Elsene

Vandonghen, Winterpret of Zuidfoor

Het is een vaste afspraak geworden. Tijdens de kerstmarkt in de winter of de kermis in de zomer zak ik steevast af naar het kraam van Vandonghen. Ik neem er graag een luchtige Brusselse wafel met suiker en slagroom. Doe me een plezier en laat de kleverige Luikse wafel links liggen. Ook de smoutebollen en de frietjes zijn er dik in orde. Chef Filip Van Belleghem roerde vroeger in de potten bij de sterrenrestaurants Bruneau en Comme Chez Soi, maar koos voor de liefde en ging in het kraam van Fabienne Vandonghen staan. Hij doet dat met veel overtuiging en zonder pretenties.

(c) Vandonghen

Délicatesses Vandonghen, Zuidmarkt en Winterpret

Lees ook onze smaakmakers van 2015, 2016 en 2017.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.