Categorieën
Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan

Dagen zonder alcohol

Er valt iets te zeggen voor een korte maand zonder alcohol na de overvloedige nieuwjaarsrecepties en andere borrels in januari. Tournée Minérale 2019 is van start gegaan en ik doe dit jaar mee.

Het is geen geheim. Bij overmatig gebruik is alcohol een onvervalste harddrug. Het is verslavend, leidt tot allerlei ziekten en brengt maatschappelijke problemen met zich mee, van agressie en ander onaangepast gedrag tot dodelijke verkeersongevallen. Er zit ook een grote industrie achter, die, zoals bij de tabaksfirma’s destijds, de verslaving in stand houdt.

Aan de andere kant is alcohol ook een bron van genot en ontspanning. Een glas wijn of bier zit vol smaak en kan je maaltijd naar een hoger niveau tillen. Het maakt deel uit van onze bourgondische cultuur. Alcohol blijft ook een ideaal smeermiddel voor sociale contacten. De tongen komen los, de gesprekken komen op gang en de feeststemming komt op.

Ik zie mijn Tournée Minérale vooral als een karaktertest. Er doen zich allerlei gelegenheden voor, waarin alcohol er gewoon bijhoort. Op feestjes, etentjes en avonden met vrienden zeg ik zelden nee tegen een glas, en een tweede en derde volgen meestal. Die vanzelfsprekendheid wil ik een maand doorbreken. Het helpt dat de actie intussen bekendheid geniet en er veel andere mensen meedoen. Een bewustere omgang met alcohol is mijn nobele streven.

Goed meegenomen is dat de katerige dagen ook weg zijn. Misselijkheid of hoofdpijn heb ik niet vaak na een avondje drinken, maar een wee, versuft gevoel the day after, dat niet lijkt over te gaan, is mij zeer wel bekend. Alcohol durft de nachtrust nu eenmaal te verstoren. Mijn gezondheid kan maar varen bij minder offdays. Om nog te zwijgen van de schaamteloze aanvallen op chips en nootjes de avond zelf.

Een eerste avond op stap – met een vriendin die wel alcohol dronk – bracht mij naar adressen, waar ik alvast mooie alcoholloze alternatieven vond. Het mag tenslotte iets meer zijn dan water en cola. In de Bar Beton dronk ik heel lekkere chose (pompelmoessap met tonic) en ook de homemade icetea in de Walvis en de sinaasappelsap met matcha in de Kumiko konden mij bekoren.

Ik miste wel een beetje de lichtheid in het hoofd en de energie om te blijven praten en luisteren. Alsof bier en cocktails je vermoeidheid maskeren. Voor je het weet, ga je vroeg naar huis en voel je je een saaie piet. Een karaktertest, quoi.

Tournée Minérale is een initiatief van Stichting tegen Kanker en De DrugLijn. Meer info vind je op de campagnewebsite.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.