Categorieën
Fotograaf in Beeld

Fotograaf in beeld: Geert De Taeye

Geert De Taeye is dezer dagen ambassadeur van Brussel in Aix-en-Provence. In de galerie Goutal heeft hij een solotentoonstelling lopen over het Belgische surrealisme. Hij stelt er in de traditie van Jeff Wall en Gregory Crewdson geënsceneerde scènes voor, die zich vaak afspelen in de stad van René Magritte. Zijn foto’s worden gekenmerkt door een uitgekiende esthetiek, een mysterieuze of zelfs onheilspellende sfeer en subtiele humor.

Geert De Taeye

Schaarbekenaar De Taye (38) deelt zijn foto’s op in commercieel en persoonlijk werk. Hij is reclamefotograaf en heeft meegewerkt aan campagnes voor uiteenlopende merken zoals Toyota, Euromillions, BNP Paribas, De Lijn, VTM en De Standaard. Zijn artistieke werk kon hij al exposeren in Brussel, Herpen, Londen, Los Angeles en New York. Hij is duidelijk van vele markten thuis. Samen met zijn vriendin heeft hij MIST Teas opgericht, dat thee importeert uit Taiwan. Hij ontwierp zelf theeaccessoires zoals plateaus en theeglazen.

Hoe is je liefde voor de fotografie ontstaan?

Na mijn eerste jaar aan het RITS kreeg ik de gelegenheid om bij een reclamefotograaf in Schaarbeek in te staan voor de productie en assistentie op de set. Meer dan een fulltime job! Een goeie leerschool. Sindsdien ben ik me gaan richten op reclamefotografie. Een fascinerende wereld waar ik tot op heden in vertoef. Conceptueel en werken naar een lay-out, het zijn opdrachten die me op het lijf geschreven zijn. Naast reclame creëer ik ook eigen werk, “kunst”-projecten. 

Hoe zou je je eigen foto’s omschrijven qua thematiek, stijl, toon…?

Surrealistisch, storytelling, moody, staged, cinematografisch.

Wat bevalt je aan Brussel? En wat niet?

Ik hou enorm van Brussel. Ik ken de stad goed en ik geniet van de dynamiek die er heerst. Steeds verrassend en nooit saai. Ik hou minder van het egoïsme en de onverschilligheid van mensen, ook in het verkeer, maar dat zal niet aan Brussel zelf liggen.

Wat zijn je favoriete Brusselse foto’s?

Ik kreeg van Bruzz de opdracht om Brussel in beeld te brengen aan de hand van vier beelden. Ik ben geen goede straatfotograaf. Ik bepaal graag zelf wat er gebeurt in beeld. Voor deze reeks fotografeerde ik enkele bekende en minder bekende Brusselaars, in hun Brussel. De persoon die ik fotografeerde, koos de volgende te fotograferen persoon. 

Framed 1 Marc Didden (c) Geert De Taeye

Marc Didden is misschien wel de Brusselaar der Brusselaars. Zoals bekend woont hij in de Dansaertwijk. Hij is een stamgast bij de koffiebar OR, die mijn vriendin tot voor kort uitbaatte.

Framed 2 Dorien Selleslagh (c) Geert De Taeye

Dorien Selleslagh is de “koffiemadam” bij uitstek en mijn persoonlijke muze. Ze staat aan de voet van het Justitiepaleis, ooit het grootste bouwwerk ter wereld. Haar kwetsbaarheid contrasteert met het imposante gebouw dat het Brusselse landschap siert. Een beeld van een koffiedame, dat in de jaren tachtig als gewoon zou worden beschouwd, is nu gevuld met nostalgie en een vleugje melancholie.

Framed 3 Steven Desair (c) Geert De Taeye

Brussel telt een aantal initiatieven die extra aandacht verdienen. Op de foto zien we Steven Desair, bezieler van Eatmosphere, een ‘zero waste’-collectief met een eigen moestuin en veel “goesting” om Brussel culinair op de kaart te zetten. Hij staat onder de brug bij Parckfarm op de site van Tour & Taxis, een intrigerende plek met een prachtig uitzicht over Brussel.

Framed 4 Eva De Roo (c) Geert De Taeye

Eva De Roo van Studio Brussel. Een Brussels heldin die de radio in vuur en vlam zet.

Rel aan Parking 58 (c) Geert De Taeye

Ik vond Parking 58 al lang een inspirerende locatie met het kunstwerk op de zijgevel. Desolaat ook: de onderbuik van Brussel, waar alles mogelijk is. ik wou spanning in het beeld brengen door iets dreigends te laten gebeuren, iets dat komt vanachter de hoek, zonder het echt te zien. De kijker kan zelf bedenken wat er plaatsvindt. Door de aanwezigheid van de politie weet je dat het niet veel goeds voorspelt.

Ik ben blij dat ik dit beeld nog kon maken voor het gebouw verdween. Het zou nu een park moeten worden, vind ik. Maar Brussel heeft hier anders over beslist. Bureautjes bijbouwen hé.

Op welke onbereikbare plek in Brussel zou je graag foto’s willen nemen?

De tuin van het koninklijk paleis in Laken zou zeer geschikt zijn om een 18e-eeuws geïnspireerd tafereel te maken. Wie heeft de contactgegevens?

Wat is volgens jou de meest fotogenieke plaats van Brussel?

Dat zal wel de Kunstberg zijn, waar je kunt kijken richting Grote Markt, Kleine Zavel en Botanique. Of anders, iets minder voor de hand liggend: daken, steegjes, straathoeken met een bepaalde sfeer. Ze maken Brussel zo boeiend. 

Heb je nog een droom of ambitie als fotograaf?

Blijven doen wat ik nu doe, maar dan nog iets meer vollenbak.

Geert De Taeye heeft een eigen fotowebsite en Facebook-pagina. De tentoonstelling in galerie Goutal loopt nog tot 23 maart.

Brussel is een goudmijn voor gepassioneerde fotografen. Onze vaste rubriek Brussel in Beeld bewijst dat elke week, maar ook op andere sites en op Instagram en Facebook vallen er mooie Brusselse foto’s te bewonderen. Hoog tijd om de mens achter de lens in beeld te brengen. Deze bijdrage past in de reeks Fotograaf in Beeld.

Share

Door Tom Van Bogaert

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.