Categorieën
Brussel Actua Wonen in Brussel

Een glimp van het geloof op Valentijn

Het vierde nummer van het Brusselse interreligieuze magazine Glimp is uit. Het thema van de valentijnseditie is de liefde. Koppels met een andere levensbeschouwelijke achtergrond gingen met elkaar in gesprek tijdens double dates.

“Brussel is een betere matchmaker dan Tinder. Er zijn in de stad zo veel activiteiten en kansen om fijne mensen te ontmoeten”. Dat zei Bianca Debaets, Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen, bij de voorstelling van het magazine. Koppels delen vaak eenzelfde levensbeschouwing, maar niet altijd. Brussel is volgens Debaets “een stadsmozaïek van religies”.

De geselecteerde koppels in het nummer zijn inderdaad divers. Rahel en Sebastian zijn een Zwitsers-Belgisch echtpaar met een protestants-evangelische overtuiging. Jeremy en Natalie zijn ingeweken uit de Verenigde Staten en belijden het anglicisme. Theodora en haar man Georges zijn orthodox. Miłka, een Poolse atheïste, is samen met Roger, een niet praktiserende Argentijnse jood. François en Baptiste zijn een protestants homopaar. Mathias en Elisabeth zijn allebei vrijzinnig, David en Shelly joods en Ihsane en Youssef moslim.

Het blad wil de interreligieuze dialoog op gang brengen en legt de focus op de vele gelijkenissen, en niet op de verschillen. Koppels vinden elkaar in de eerste plaats in gedeelde interesses en waarden. De religieuze overtuiging van de partner speelt een rol, maar ook de culturele achtergrond en uiteraard de persoonlijkheid. Elk stel heeft zijn rituelen. Kinderen opvoeden, betekent waarden doorgeven. Vrienden met een andere levensbeschouwing openen je geest voor de wereld, zegt Ihsane.

In onze geseculariseerde samenleving wordt religie meer en meer als een privézaak gezien. Ikzelf kom als katholiek opgevoede atheïst, buiten de zondagsmis op radio en tv, nog weinig in contact met het geloof. Glimp geeft een boeiende inkijk in de wereld van diepgelovige mensen. Rahel: “Ik zie God aan het werk in wat Sebastian doet en dat maakt me zo verliefd op hem.” Sebastian: “Ons huwelijk was al lang vastgelopen zonder ons geloof.” Nathalie: “Het doopsel van onze dochter wilde zeggen ‘Jij behoort tot deze familie.'” Ihsane: “We bidden vijfmaal per dag. Het zijn belangrijke rustpunten tijdens de dag, ogenblikken waarop je even ophoudt om je te bezinnen.” David: “De sabbat staat voor delen, het openstellen van de tafel.”

Blijft de vraag of het blad religie en kerklidmaatschap niet eenzijdig beschouwt als een positieve kracht. Godsdiensten en mensenrechten, het blijft immers vaak een moeilijk huwelijk. Zie de gelijkstelling van mannen en vrouwen en de aanvaarding van andere geaardheden dan de heteroseksuele. Ook wetenschappelijke inzichten zoals de evolutieleer botsen op tegenstand. Veel bloedige conflicten wereldwijd hangen samen met godsdienst en religieus fundamentalisme is een bedreiging voor vrijheid en democratie. Maar net daarom is dialoog tussen mensen die in dezelfde stad wonen ook van cruciaal belang.

Glimp is online beschikbaar op de website en ligt in gedrukte vorm ook in openbare plaatsen, zoals bibliotheken, scholen en jeugdverenigingen.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.