Categorieën
Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan

Gratis water bij de wijn

“Mag ik een glas kraantjeswater?” In de meeste Belgische restaurants valt die vraag op koude steen, ook al heb je net tientallen euro’s aan spijs en drank besteed. De Brusselse expat Sarah Ehrlich wil daarin verandering brengen. Ze startte de campagne ‘Free Tap Water In Belgian Restaurants’.

De ecologische voetafdruk van flessenwater is aanzienlijk. Het wordt immers verpakt en over heel Europa over de weg getransporteerd. Plastic flessen belanden na eenmalig gebruik al te vaak in verbrandingsovens of in de zee. Leidingwater is een perfect veilig alternatief, want de kwaliteit wordt streng gecontroleerd. In Engeland en Frankrijk verplicht de wet restaurants om gratis kraantjeswater aan te bieden.

Ehrlich was het na een bezoek met een Britse vriendin aan Le Pain Quotidien in Brugge beu om enkel flessenwater te kunnen bestellen. Ze vond het absurd dat EU-politici in Brussel het overmatige plasticgebruik willen tegengaan, terwijl ze ’s middags bij hun maaltijd een plastic flesje water krijgen. Ze startte een Facebookpagina en benaderde verschillende restaurateurs met haar voorstel. Exki en Pulp grepen meteen in en serveren nu gratis kraantjeswater.

De bedoeling van de actie is dat zoveel mogelijk restaurants en cafés in België meedoen. Ze worden beloond met een vermelding op een interactieve kaart en kunnen een gratis sticker krijgen. “Onze campagne veroordeelt geen mensen die flessenwater drinken en vraagt restaurants ook niet om te stoppen met de verkoop van flessenwater. We willen enkel de keuze hebben en zo een bijdrage leveren aan een planeet met minder afval en minder vervuiling,” besluit de initiatiefneemster.

Free Tap Water In Belgian Restaurants heeft een Facebook– en Twitterpagina. De kaart met deelnemende horecazaken is beschikbaar op Google Maps.


Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.