Categorieën
Duurzaamheid People & Lifestyle Reizen & Toerisme Sport

Waarom er dit jaar geen Big Jump in Brussel is

De Big Jump BXL is de voorbije jaren uitgegroeid tot een feestelijk zomerzwemevenement in het kanaal in Anderlecht. In 2019 gaat de activiteit niet door. De organiserende vzw Pool is Cool verwijt de haven van Brussel een gebrek aan samenwerking en een eenzijdige focus op de logistieke rol van het kanaal. “Een co-existentie van commerciële activiteiten, vrijetijdsfuncties en natuur is mogelijk.”

Ook al is zwemmen in het kanaal nog steeds officieel verboden en weigerde de haven om de Big Jump BXL in het kanaal van Brussel toe te laten, toch werd dit evenement al jaren genegeerd door de autoriteiten en de haven. Na de editie van 2018 ontvingen we daarentegen een brief van de haven met een boete van 1.000 euro voor de organisatie van dit eenmalig zomerzwemmen in het kanaal.

Omdat we onze verantwoordelijkheid voor deze burgerlijke ongehoorzaamheid aanvaardden, namen we de boete aan als reden om de haven aan te spreken met de vraag om samen de Big Jump 2019 te organiseren en om zo een veilige zwemomgeving te creëren in het kader van Expedition Swim. Tijdens de zomer van 2019 vindt er een zwemverkenning plaats in de Neerpedevijver in Anderlecht, de vijver van het Ter Kamerenbos in Brussel-Stad en de vijver van de Koninklijke Visserij in Watermaal-Bosvoorde.

Maar ook na gesprekken op het niveau van de directeur van de haven en het kabinet van de Minister van Leefmilieu, die het idee steunde, weigerde de haven een samenwerking. De haven verwijst naar veiligheidskwesties die geen probleem lijken te zijn voor gelijkaardige zwemevenementen in andere delen van het kanaal buiten Brussel. Denk aan de jaarlijkse triatlon in het kanaal bij Kapelle-op-ten-Bos, 20 km ten noorden van Brussel.

Geconfronteerd met nog ernstigere juridische gevolgen hebben we met pijn in het hart besloten om de Big Jump BXL niet te organiseren op zondag 14 juli 2019, terwijl het op honderden plaatsen in Europa wel doorgaat.

Wij zijn ervan overtuigd dat het tijd is voor de haven om na te denken over zijn missie, rekening houdend met de ecologische waarde van het kanaal als grootste waterhabitat van Brussel en de maatschappelijke waarde als mogelijke toekomstige recreatiezone voor verschillende activiteiten, waaronder openluchtzwemmen. De loutere focus van de haven op commerciële activiteiten en de logistieke rol van het kanaal als waterweg beperkt het potentieel van het kanaal als kwalitatieve stedelijke ruimte ten voordele van alle Brusselaars. Aangezien het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de hoofdaandeelhouder van de haven is, is het ook een politieke kwestie die moet worden aangepakt door de nieuwe regering die op dit moment in wording is.

De vrees dat een meer gediversifieerde rol van het kanaal de huidige activiteiten van de haven in gevaar kan brengen, is ongegrond. Verwijzend naar referentieprojecten over de hele wereld, gaande van zwemmen in het kanaal zelf tot drijvende baden op het water of baden in de buurt van het kanaal, zijn we er zeker van dat een co-existentie van commerciële activiteiten, vrijetijdsfuncties en natuur mogelijk is. We zien overal ter wereld havens die burgers naar het water trekken en we zouden dat hier in Brussel ook graag willen zien. Pool is Cool hoopt op een samenwerking met de haven en andere stakeholders om samen een creatieve aanpak te ontwikkelen voor het multifunctionele kanaal van de toekomst, beginnend met een kanaalzwemevenement in 2020?!

Bassin de la Villette, Parijs

De vzw Pool is Cool is een forum van burgers en experts dat ijvert voor de herintroductie van openluchtzwemmen in Brussel.

Share