Categorieën
Fotograaf in Beeld Ukkel

Fotograaf in beeld: Patrick Marioné

Prendre son temps. Zo heette een recente fototentoonstelling van Patrick Marioné in de Elsense vestiging van tweedehandsboekenwinkel Pêle-Mêle. De 70-jarige gepensioneerde Ukkelaar kan inderdaad zijn tijd nemen om te fotograferen. Zijn carrière zat vol afwisseling. Hij werkte als chemicus aan de UCL, maar besloot om samen met een vriend een bureau op te richten gespecialiseerd in digitaal design: Digigraphic Studio. Hij ontwierp vervolgens websites. Zijn foto’s deelt hij op een oudere Flickr-pagina, waar hij zelf niet meer kan inloggen, en een nieuwere pagina.

(c) Naphca

Hoe is je liefde voor de fotografie ontstaan?

Ik was 14 of 15 jaar oud toen een vriendin van mijn moeder mij in haar kleine donkere kamer toonde hoe je zwart-witfoto’s ontwikkelt en afdrukt. Ik herinner me dat ik een Kodak-toestel had.

Hoe zou je je eigen foto’s omschrijven qua thematiek, stijl, toon…?

Opportunistisch in de zin dat ik de kansen grijp die zich voordoen. Als je een portret van iemand wilt maken en dat vraagt aan die persoon, zal hij poseren en zijn naturel verliezen.

Voorts hou ik van foto’s van alle types: reizen, dieren, stadsbeelden, architectuur, enz.

Wat bevalt je aan Brussel? En wat niet?

Brussel is mijn dorp en ik hou van mijn dorp. Jammer genoeg is er veel vernield. De Brusselaars, die zijn er nog altijd.

Wat zijn je favoriete Brusselse foto’s? 

(c) Patrick Marioné

De schoonheid.

(c) Patrick Marioné

De eenzaamheid.

(c) Patrick Marioné

De wanhoop.

Wat is volgens jou de meest fotogenieke plaats van Brussel?

Het is een cliché, maar ik denk spontaan aan de Grote Markt. Maar wat telt, is niet de plaats, maar het thema.

Op welke onbereikbare plek in Brussel zou je graag foto’s willen nemen?

Verlaten fabrieken en gebouwen.

Heb je nog een droom of ambitie als fotograaf?

Nog enkele tentoonstellingen opzetten. Ik nam al enkele keren deel aan een jaarlijkse fotowedstrijd in Ukkel en deze zomer heb ik geëxposeerd in Rencontres Photographiques de Sisteron, bij Marseille.

Brussel is een goudmijn voor gepassioneerde fotografen. Onze vaste rubriek Brussel in Beeld bewijst dat elke week, maar ook op andere sites en op Instagram en Facebook vallen er mooie Brusselse foto’s te bewonderen. Hoog tijd om de mens achter de lens in beeld te brengen. Deze bijdrage past in de reeks Fotograaf in Beeld.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.