Categorieën
Brussel-Stad Elsene Podium

Parcours van hedendaagse Congolese schilderkunst in Matongé

Philip Buyck, de bezieler van verschillende initiatieven in Brussel rond Patrice Lumumba, komt dezer dagen met een heus parcours om hedendaagse populaire Congolese schilderkunst te promoten in de Matongéwijk.

De Lumumba-bibliotheek met werk van Moké Fils (c) Willemjan Vandeplas

Verschillende eetgelegenheden en bars in de Waversesteenweg, Edinburghstraat, Vredestraat, Tulpstraat en Francartstraat werden omgetoverd tot tijdelijke tentoonstellingsruimtes van de privé-collectie van Buyck. Het werk is van schilders als Chéri Samba en Moké Fils, op dit moment de vaandeldragers van de Congolese populaire kunst. Daarbij komen nog foto’s die de lokale fotografe Marie L’hoir maakte van persoonlijkheden die de wijk kleuren. Er zijn bovendien verschillende artistieke voorstellingen.

Philip, die vijftien jaar in de wijk woont, heeft er een lang traject opzitten. Hij begon met een Afrikaanse boekhandel voor een jaar. Daarna mobiliseerde hij voor een Lumumbaplein in Elsene en toen die eis in Brussel–stad ingewilligd werd, begon hij Congolese populaire schilders te promoten in Matongé. Dat komt nu tot een hoogtepunt met zijn parcours door de Matongéwijk, waar ondertussen ongeveer tachtig schilderijen ophangen.

Hij werkt echter ook al vijftien jaar aan de Lumumba-bibliotheek, waar hij documentatie verzamelt rond de Democratische Republiek Congo en de rol van de Belgen in de moord op de Congolese vrijheidsstrijder Patrice Lumumba. Daarvoor ging hij ‘s morgens naar het Vossenplein om koopjes op de kop te tikken.

In zijn bibliotheek ontvangt hij de crème de la crème van de Congolese Academie des Beaux Arts. Hij kent iedereen met een beetje bekendheid in de Congolese kunsten en uiteindelijk komen ze bellen aan de deur van zijn bibliotheek.

De bibliotheek is een centrale ontmoetingsplaats die Philip graag bewaard zou zien blijven. De opbrengst van de verkoop van de Congolese schilderijen wil hij daarom gedeeltelijk gebruiken om de Lumumba-bibliotheek te laten erkennen.

Het is een vrije plaats voor kennisopbouw. Buyck heeft zijn werk gedaan als documentalist van de Matongéwijk en Patrice Lumumba. Menige tentoonstelling bewijst dit. Tegelijk heeft Buyck die ruimte de laatste jaren een excentrieke invulling gegeven, zoals door met de reuzenamaaktanden van Lumumba actie te voeren, nadat een soldaat, die deel had genomen aan de moord op Lumumba, de echte had bovengehaald.

Als hij erkenning krijgt voor zijn Lumumba-bibliotheek, zoals voor het Lumumbaplein, zou hij graag boven de hoofdingang van de Snack Delice, Waversesteenweg 62, een muurschildering maken met het gezicht van Lumumba.

Na jaren van activisme wil hij oud worden in Kinshasa. Hij is er nog nooit geweest en hij wil er een café-frituur openen met internet. Zoals hij reeds eerder het eerste cybercafé van België had in zijn frituur in Antwerpen, voor hij naar de Matongé verhuisde.

De Lumumba-bibliotheek is gevestigd in de Tulpstraat 69, 1050 Elsene. Meer info vind je op de website en Facebook-pagina.

Willemjan Vandenplas is auteur van het boek ‘Dagboek van een Wereldburger’ en blogt voor Medium.com.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.