Categorieën
BrusselBlogt.be

Reanimatie van een heilig eiland.

 ‘Er hangen dahlia’s en andere nobele bloemen in, maar ook aromatische planten, druiventrossen, oregano en hop!’.

Bloemenkunstenares Caroline Lumia gidst ons door haar hangende tuinen in een opgefriste Predikherenstraat in het Ilot Sacré, het ‘heilig eilandje’. Een moeilijk te genezen pijnpunt in het historische hart van Brussel.

‘Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van deze plek. Dit werk is geïnspireerd op de moestuinen van het Dominicaanse klooster, waar deze straat vroeger naartoe leidde. Op de grond werken ging niet, omdat er nog teveel wordt vernield hier ‘s nachts. Daarom is het een hangende structuur geworden. Ze reflecteert ook het meditatieve aspect van moestuinen, zeker de manier waarop de monniken ermee bezig waren. Alle planten van dit werk worden ook zeer goed onderhouden. En gerecupereerd achteraf.’

Caroline Lumia’s werk kadert in het stadproject ‘Pimp my street’, een intitiatief van Stad Brussel dat moeilijke buurten nieuw leven tracht in te blazen. Na twee minder succesvolle eerdere edities in de stad richten ze hun pijlen nu – voor de tweede keer- op het heilig eilandje.

De buurt kreeg deze zomer ook al een gloednieuw plaveisel. En nu worden de leegstaande panden in deze kleine straat- tot 24 december- ingenomen door kunstenaars en designers. Ze moeten een nieuwe commerciële bestemming geven aan de buurt, die na deze proefperiode aan een nieuw leven moet beginnen. Het is dan aan de eigenaars van de panden om een nieuwe invulling te vinden. Kleine voetnoot, de moestuinen zullen wel blijven hangen.

De komende maand zijn er vier stores te ontdekken:

(c) Thomas Sennesael

Kewlox: de alombekende modulaire kasten kennen al sinds de jaren ’60 hetzelfde eenvoudige concept. Zelf samen te stellen opbergmeubels, in alle kleuren, geuren en afmetingen. Die ook vandaag nog steeds dezelfde vervangbare elementen aanbieden als toen, voor wiens kast een opsmuk kan gebruiken.  

(c) Thomas Sennesael

Be Goodies: Vintage- en interieurspullen van Belgische makelij, waaronder prachtig oud servies van Royal Boch.

Kunstgalerij met design van Belgische ontwerpers.

(c) Thomas Sennesael

Kunstgalerij met street art van Brusselse en Franse kunstenaars. Collectief L’oeil de Montreuil uit Montreuil, voorstad van Parijs en broeihaard van street art. Werk van – onder andere- Popay, die bekend staat om zijn monumentale fresco’s.

Kers op de taart is een vijfde pop-up, die dienst doet als ontmoetingsplek, theater, concertzaal, café en verdeler van uitstekende vin chaud.

Of de frisse injectie de wijk echt zal kunnen reanimeren is nog af te wachten. Intussen is het alvast een fijn alternatief voor wie al eens graag een omweg maakt rond de winterpret van de kerstmarkt.


Nuttige links:

https://www.pimpmystreet.be/nl/homepage-nl/, https://carolinelumia.com/, www.kewlox.com, https://popay.fr/

Share