Categorieën
Architectuur

Architectuur in de vitrine

Jonge kunstenaars kansen geven kan je doen door opdrachten te subsidiëren maar net zo goed door hen de mogelijkheid te bieden te reflecteren over hun creatieprocessen en de daarbij gerealiseerde objecten aan een groter publiek voor te stellen. Met de tentoonstelling ‘8 offices, 8 weeks’ plaatst BOZAR in samenwerking met onder meer het Vlaams Architectuurinstituut in de loop van de komende weken acht architectuurbureaus in de kijker. Elk van de deelnemende bureaus krijgt voor een week een vitrine ter beschikking om maquettes, tekeningen, werkinstrumenten en referentievoorwerpen tentoon te stellen.

Ook dit jaar organiseerde het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) de lezingencyclus Across, waarmee het jonge architectuurbureaus uit de Franstalige en Nederlandstalige gemeenschap de kans bood om hun benadering van de architectuur toe te lichten. Uitgangspunt van de lezingencyclus was de vaststelling dat, meer dan voor gevestigde waarden, voor het voetlicht treden jonge architectuurbureaus kan helpen om hun invloeden op scherp te stellen en de eigen architectuurpraktijk te omschrijven. De determinant across heeft hier een dubbele betekenis. De lezingenreeks evenals de afsluitende tentoonstelling ‘8 offices, 8 weeks’ zocht en zoekt culturele actoren uit de twee taalgemeenschappen samen te brengen en grenzen te overbruggen. Het tweede aspect dat duidt op het overstijgen van een verschil ligt hem in de keuze die men maakte om elk beginnend architectuurbureau te flankeren met een gevestigde waarde om zo kruisbestuiving tussen generaties te bevorderen.

Bij het realiseren van de tentoonstelling werd het ter beschikking stellen van een vitrine wel heel letterlijk genomen. De tentoonstelling vindt niet plaats in een van de talloze zalen van het Paleis voor Schone Kunsten. Aan de overkant van de straat, aan de toegang tot de Ravensteingalerij, werd een winkelpand afgehuurd met een beperkte binnenoppervlakte, maar vitrineramen aan twee gevels. Helemaal zichtbaar is een meterslang stapelrek te zien. Achter een halflichtdoorlatende losstaande wand bevindt zich wat kan doorgaan voor de schatkamer van de tentoonstelling. Vóór de losstaande wand bevinden zich de objecten van het architectuurbureau dat die week aan de beurt is, achter de wand die van de deelnemende bureaus die al aan de beurt zijn geweest of nog wachten om in de schijnwerper te worden geplaatst. De opstelling is 24 uur op 24 te bekijken, met een optimale kijkervaring gedurende de avond en nacht, wordt gezegd.

Programma

Week 1 (30/11 – 7/12)
Agmen

Badhuis, Antwerpen © Agmen

De oprichters van het architectuurbureau Agmen leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding aan de KULeuven. Na ervaringen bij verschillende Belgische bureaus richten ze in 2013 een eigen bureau op. Een jaar later maken ze een ontwerp voor de verbouwing van een gebouw in Antwerpen waar ooit een publiek badhuis was gevestigd. Door een gemeenschappelijke vormentaal te gebruiken vormen een gerenoveerd deel en een uitbreiding een geheel.
Het bureau zoekt bij zijn ontwerpen naar helderheid, een tijdloze vormentaal en ruimtelijkheid zonder in eenheidsworst te vervallen. Om antwoorden te vinden bij ontwerpvragen wordt uitgegaan van de ruimte zelf.
Meer over Agmen

Week 2 (7/12 – 14/12)
Vers.A

Informatiepaviljoen, Mariemont © Guy-Joël Ollivier

Het Brussels architectuurbureau Vers.A werd in 2011 opgericht nadat de stichtende leden een publieke opdracht wonnen. Hun ontwerpend onderzoek bij het realiseren van een informatiepaviljoen en omgevingsaanleg op het domein van Mariemont spitste zich toe op maturiteit, structuur en vorm. Ondertussen is het spectrum van hun interventies breder geworden.
Hun visie op architectuur is nauwgezet en verfijnd en vertrekt vaak van de beperkingen die de opdracht hen oplegt en die ze weten om te buigen tot een voordeel.
Meer over Vers.A

De tentoonstelling ‘Across. 8 offices, 8 weeks’ loopt van 30 november 2019 tot 29 januari 2020 en werd gerealiseerd door het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) in samenwerking met A+ Architecture in Belgium, BOZAR en de architectuurfaculteit van de Luikse universiteit. Ze is kosteloos te bekijken aan de toegang tot de Ravensteingalerij (kant Ravensteinstraat).

zoektermen: architectuur

auteur tekst: Michel Zeghers

Share

Door Michel

Heeft een boontje voor Brussel, pendelde jaren lang om er te gaan werken en komt er, ook nu nog, graag terug. Hij vindt multiculturaliteit, zeker in steden, onvermijdelijk en verrijkend. Dat verschillen zichtbaar en soms uitvergroot worden is er een consequentie van. Als ze inspiratie opleveren is het mooi meegenomen.