In de Bozar kun je tot en met 19 april 2020 naar het werk van Keith Haring gaan kijken. Keith Haring is volgend jaar dertig jaar gestorven, maar zijn werk is nog steeds zeer actueel en ontzettend goed bekend bij jong en oud.
Keith Haring werd geboren in 1958 en leerde op zeer jonge leeftijd tekenen van zijn vader, die zelf striptekenaar was. Hier en daar vind je in zijn werken verwijzingen naar Walt Disney, meteen ook zijn eerste inspiratiebron.
Keith Haring had drie zussen: Karen, Kay en Kristen. De ouders van Keith Haring hielden duidelijk van de letter K. Wie weet was dit de inspiratie van Kris Jenner om haar vijf dochters ook allemaal een voornaam te schenken met de voorletter K.
Keith Haring zal voor altijd gelinkt blijven aan dansende mannetjes, blaffende honden, baby’s maar ging destijds ook controversiëlere thema’s niet uit de weg. Denken we hierbij aan racisme, de invloed van de godsdienst, apartheid, de wapenwedloop, de manipulatie van de media of nog aidsbestrijding.
Subway drawing
Keith Haring vond het ontzettend belangrijk dat zijn werk voor iedereen toegankelijk was, en niet alleen voor de rijkere blanke elite. Er zijn een aantal van zijn zogenaamde ‘subway drawings’ te zien op de expositie. Hij had de gewoonte genomen om met wit schoolkrijt in zijn zak de metro te nemen, en zodra hij een leeg reclamepaneel zag, tekende hij het vol.
Keith Haring werd echter algauw zeer bekend, en ook zijn “subway drawings” werden vaak meegenomen door zijn fans.
Bezoekers van de expositie zullen ook opmerken dat Keith Haring niet vaak op een canvas schilderde of tekende, hij gebruikte zeer vaak een gewoon dekzeil. Het was zijn manier om in te gaan tegen het elitaire van kunst en zijn werk te maken op materiaal dat gewoon voorhanden was en dat het herkenbaar was voor mensen.
Hij werkte ook ontzettend snel en bereidde nooit iets voor. Hij nam ook nooit kunstwerken mee als hij gevraagd werd om deel te nemen aan exposities in het buitenland. Hij maakte telkens nieuwe kunstwerken ter plaatse op het moment zelf. Net omdat hij zo snel kon werken en steeds veel inspiratie had, kon hij deze methode toepassen.
Partyscene
Jullie zullen tevens opmerken dat het geen stille tentoonstelling is. Her en der zijn er televisietoestellen gemonteerd en er is ook vaak muziek te horen. Het is zeker de bedoeling geweest van Bozar om hier de volledige scene te tonen waarvan Keith Haring deel uitmaakte.
Keith Haring genoot van het leven, hij organiseerde elk jaar op zijn verjaardag een groot feest, ‘party of life’ en op een van deze feesten zong Madonna ooit voor het eerst ‘Like a virgin’.
Keith Haring was openlijk homoseksueel en eind de jaren 80, toen er meer en meer ruchtbaarheid werd gegeven aan aids, zette hij zijn talent ook in bij het ontwerpen van affiches en kunst om aan te zetten tot safe sex en besloot hij om aids niet dood te zwijgen.
Hij was er zich van bewust dat hij vroeg of laat ook zou sterven aan de gevolgen van aids en richtte dan ook nog voor zijn dood de Keith Haring Foundation op, om zijn werk te promoten maar ook om goede doelen (o.a. rond aidspreventie) te steunen.
De expositie is uiteraard maar een zeer klein fragment van alles wat hij ooit heeft gemaakt in zijn relatief korte carrière van twaalf jaar.
Knokke
Er is ook een link met Knokke. Keith Haring liet verschillende keren optekenen dat hij ontzettend genoot van Knokke. Telkens als hij de kans kreeg, verbleef hij daar om volledig tot rust te komen. Het was volgens Keith de enige plaats waar hij echt het gevoel had thuis te komen.
Praktisch
De expositie is nog te bewonderen tot en met 19 april 2020. Tickets kosten 18 euro (9 euro voor wie jonger is dan 30 jaar en zijn tickets online bestelt). Bozar organiseert rond de expositie ook tal van workshops, themadagen, lunchtours en familiedagen. Neem zeker een kijkje op de website van Bozar voor meer informatie.