Categorieën
Architectuur

Architectuur in de vitrine (2)

Jonge kunstenaars kansen geven kan je doen door opdrachten te subsidiëren maar net zo goed door hen de mogelijkheid te bieden te reflecteren over hun creatieprocessen en de daarbij gerealiseerde objecten aan een groter publiek voor te stellen. Met de tentoonstelling ‘8 offices, 8 weeks’ plaatsen BOZAR in samenwerking met ondermeer het Vlaams Architectuurinstituut in de loop van de komende weken acht archtectuurbureaus in de kijker. Elk van de deelnemende architectuurbureaus krijgt voor een week een vitrine ter beschikking om maquettes, tekeningen, werkinstrumenten en referentievoorwerpen tentoon te stellen.

Programma (vervolg)

Week 3 (14/12 – 21/12)
Murmuur

Murmuur is een bureau waarbij twee architecten pur-sang samenwerken met een bio-ingenieur die bij het uitwerken van opdrachten duurzaamheid en ecologische kwaliteiten bewaakt. Het bureau is in staat complexe opdrachten aan te grijpen om architecturale oplossingen op te leveren die het contact tussen binnen- en buitenmilieus verheerlijkt. Een van hun realisaties, de nieuwe invulling van de Standaert-site in Ledeberg (Gent), is er een voorbeeld van. Een bestaande loods die deel uitmaakte van een doe-het-zelfhandel wordt ingezet als een verbindend architectonisch element.

Week 4 (21/12 – 28/12)
Ouest

Aanvankelijk beschouwden de architecten van het architectenbureau Ouest het dicht stedelijk weefsel van Brussel als hun werkterrein par excellence. Momenteel verlaten ze met graagte die beperking en zoeken naast de stedelijke ook de randstedelijke en landelijke omgeving op. In Brussel realiseren ze momenteel met het project Z de renovatie van de ateliers en andere werkruimtes van de socio-culturele organisatie Zinneke. Ouest sleepte met dit project in 2017 de be.exemplary-prijs van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de wacht. Meer recentelijk werden ze uitgeroepen tot laureaat van de wedstrijd voor de verbouwing van het Brussels theater Le Rideau.

Week 5 (28/12 -04/01)
Guisto Van Campenhout

Twee architecten ontmoeten elkaar tijdens hun architectuuropleiding in Brussel, doen elk bij verschillende bureaus ervaring op en richten in 2014 samen een eigen bureau met vestigingen in zowel Brussel als Buenos Aires op. Ze werken meer intuïtief dan methodisch maar refereren wel naar elementen uit de kunstgeschiedenis en de architectuurtheorie. Naast realisaties als een panoramisch terras in Brussel en meerdere vrijstaande woningen schuwen ze het meer theoretisch werk niet. Zo zoeken ze bv. het begrip horizon te herdefiniëren.

De tentoonstelling ‘Across. 8 offices, 8 weeks’ loopt van 30 november tot 29 januari en werd gerealiseerd door het Vlaams Archtectuurinstituur (VAi) in samenwerking met A+ Architecture in Belgium, BOZAR en de archtectuurfaculteit van de Luikse universiteit. Ze is kosteloos te bekijken aan de toegang tot de Ravensteingalerij (kant Ravensteinstraat).

auteur: Michel Zeghers

zoektermen: architectuur

Share

Door Michel

Heeft een boontje voor Brussel, pendelde jaren lang om er te gaan werken en komt er, ook nu nog, graag terug. Hij vindt multiculturaliteit, zeker in steden, onvermijdelijk en verrijkend. Dat verschillen zichtbaar en soms uitvergroot worden is er een consequentie van. Als ze inspiratie opleveren is het mooi meegenomen.