Categorieën
Podium

‘Brutaal’ is een krachtig recht van antwoord van Zwangere Guy

Het antwoord op de vraag ‘Wie is Guy?’ was naar eigen zeggen niet sterk genoeg en daarom brengt Zwangere Guy nu opvolger ‘Brutaal’ uit, amper negen maanden na zijn vorige worp. De ‘Brusseleir van’t joar’ barstte van inspiratie en de beatmakers stonden klaar met nieuw materiaal. ’Brutaal’ is een heldere reflectie over het succes van ‘Wie is Guy?’ en het drukbezette afgelopen jaar. Maar ook de onvermijdelijke keerzijde van die gouden medaille – of gouden plaat – komt aan bod.

Onversneden oprechtheid is nog steeds de signatuur van Zwangere Guy. In opener ‘Grijze zone’ verwijt Guy zichzelf nog te veel in Ubers te zitten en deel uit te maken van de huurders. Desondanks klinkt hij zeker van zijn stuk: het leven is voor hem zwart en wit, zonder balans maar wel met duidelijke keuzes. Daarna volgt een goed gevonden tweeluik: ‘Waarom’ verwoordt alle vragen die journalisten, fans en vrienden naar het hoofd van Guy slingerden en ‘Daarom’ is het krachtige antwoord van de rapper met als conclusie “buiten harder werken is er hier niet veel veranderd”.

De openhartige teksten zijn meestal de oorzaak van kippenvel bij het beluisteren van de plaat, maar ook de koele productie van nummers als ‘Gutterlijfstijl’ en ‘Guttergang’ doet je bij momenten rillen. Het is op deze nummers dat Guy de brute sfeer van zijn shows weet te verklanken. De Ancienne Belgique controleert het best nog eens haar dakstructuur vooraleer Guy in april de zaal in april driemaal (!) afbreekt. Guy’s broeders van Stikstof vervoegen hem op ‘Spekglad’ en staan zij aan zij met de Amsterdamse rappers van Fat Windjacks in een combo der hoofdsteden, waar we toch iets meer van verwacht hadden, al ligt dat eerder aan de beats dan aan de noorderburen.

Het enthousiasme van het publiek bij zijn recentste AB-passage wordt gebruikt als sample om ‘Ellenbogenwerk’ in te leiden, een rustiger nummer diat ook een quote van Dirk de Wachter en een bijdrage van de Nederlandse rapper Sticks bevat: “Soms moet je werken met je verstand en anders met je ellebogen”. Een andere, geslaagde mix is die met Blu Samu op het titelnummer. Wanneer de Franstalige Yseult daar nog aan toegevoegd wordt, is het resultaat een catchy, speelse en meertalige meedanser.

‘Sideshow Bob’ is een brutaal statement van de rapkoning van Brussel. Een slag in onze maag waarvan we weten dat we hem verdienen. Eindigen doet Guy met de single ‘Niemand’, waarin hij rapt “Hoe komt het dat er niks meer in de weg staat? Ik ben het niet gewoon als alles goed draait. Is er iemand die me helpt als het misgaat? Of eindig ik op straat of in de misdaad?”. Of het nu met Stikstof is of solo, Zwangere Guy zal nooit uitgezongen zijn.

Waar hij op ‘Wie is Guy?’ schuld zocht in het verleden of onzekerheid vond in de toekomst, neemt hij op ‘Brutaal’ vrede met de huidige stand van zaken. Het is een versterking van zijn identiteit en een verruwing van zijn elan. ‘Brutaal’ is duidelijk geen ongelukje, maar een noodzakelijke samensmelting tussen Brussel en taal, twee rode draden in zijn werk. Al zien wij brutaal vooral als een synoniem voor ‘geen blad voor de mond nemen’. Daarin blijft Zwangere Guy de poëtische kampioen.

Zwangere Guy stelt ‘Brutaal’ volgend jaar driemaal voor in een uitverkochte AB.

Guillaume De Grieve schreef deze recensie voor de muziekwebsite Indiestyle.

Share