Categorieën
Architectuur

Architectuur in de vitrine (3)

Jonge kunstenaars kansen geven kan je doen door opdrachten te subsidiëren maar net zo goed door hen de mogelijkheid te bieden te reflecteren over hun creatieprocessen en de daarbij gerealiseerde objecten aan een groter publiek voor te stellen. Met de tentoonstelling ‘8 offices, 8 weeks’ plaatsen BOZAR in samenwerking met ondermeer het Vlaams Architectuurinstituut in de loop van de komende weken acht archtectuurbureaus in de kijker. Elk van de deelnemende architectuurbureaus krijgt voor een week een vitrine ter beschikking om maquettes, tekeningen, werkinstrumenten en referentievoorwerpen tentoon te stellen.

Programma (vervolg)

Week 6 (4/1 – 11/1)
TVWW Architecten

Ypres museum in the cloth Hall, Ypres, 2018. © Stijn Bollaert

De twee architecten die dit architectenbureau uitmaken deden aanvankelijk ervaring op in diverse andere bureaus waaronder Robbrecht en Daem en werkten voor het eerst samen bij Neutelings Riedijk Architecten in Rotterdam.
In het eigen bureau zoeken ze vooral de stedelijke context op waarbij het aspect gemeenschap als cruciaal wordt vooropgesteld. Gemeenschappelijke ruimte creëren ze door overgangen toe te voegen aan hun ontwerpen. Gewoon een gang of een patio maar ook een serre of pergola, tussenruimtes zijn weer aan de orde van de dag bij hen.

Week 7 (11/1 – 18/1)
Perneel Osten

Emiel Claus; Deinze, 2016. © Arnout Fonck_1

Ook hier twee architecten die elkaar vonden, zij het dat dit veel eerder gebeurde bij hen. Al van tijdens hun studie aan St.-Lucas Gent leerden ze elkaar kennen.
Vanaf het concept over de ontwerptekening tot de realisatie, alle stadia van een bouwproject proberen ze helemaal onder de knie te krijgen. Bij het ontwikkelen van projecten zoeken ze consistent te blijven wat hen er evenwel niet van weerhoudt om stelselmatig te evolueren en langzaam te groeien.
Aandacht voor detail, een strenge materiaalkeuze en nauwgezetheid bij de uitvoering zijn enkele van de betrachtingen.

Week 8 (18/1 – 25/1)
Nord

Losseau, centre d’interprétation © Maxime Delvaux

Het bureau werd opgericht om te kunnen deelnemen aan een wedstrijd. Hun samenwerking beschouwen de vennoten sindsdien als een opportuniteit tot het experiment. Van opdrachten in de publieke ruimte tot het realiseren van scenografieën, eerder dan zich te specialiseren zoeken de architecten van het bureau met uiteenlopende projecten denkprocessen te ontwikkelen die ze in complementaire kennisdomeinen gebruiken bij hun onderscheiden opdrachten als docent.
Enkele realisaties van het bureau: de renovatie van Café Caberdouche in Brussel en het brouwerijcafé L’ermitage in Sint-Gillis.

De tentoonstelling ‘Across. 8 offices, 8 weeks’ loopt van 30 november tot 29 januari en werd gerealiseerd door het Vlaams Archtectuurinstituur (VAi) in samenwerking met A+ Architecture in Belgium, BOZAR en de archtectuurfaculteit van de Luikse universiteit. Ze is kosteloos te bekijken aan de toegang tot de Ravensteingalerij (kant Ravensteinstraat).

Illustraties: persdienst BOZAR

auteur: Michel Zeghers

zoektermen: architectuur

Share

Door Michel

Heeft een boontje voor Brussel, pendelde jaren lang om er te gaan werken en komt er, ook nu nog, graag terug. Hij vindt multiculturaliteit, zeker in steden, onvermijdelijk en verrijkend. Dat verschillen zichtbaar en soms uitvergroot worden is er een consequentie van. Als ze inspiratie opleveren is het mooi meegenomen.