Categorieën
Fotograaf in Beeld

Fotograaf in beeld: Sophie Lenoir

Ze schrijft op haar Engelstalige blog Everything Brussels, voorheen bekend als Bitten by the Bug, met aanstekelijk enthousiasme over unieke en hartverwarmende plekjes in Brussel. Daar horen uiteraard ook aantrekkelijke foto’s bij. Een koud kunstje voor de kersverse onderneemster in digitale communicatie en fotografie. In Geraardsbergen – die andere stad met een beeldje van Manneken Pis – is ze 29 jaar geleden geboren, in Sint-Joost is ze nu thuis. Maak kennis met Sophie Lenoir.

Hoe is je liefde voor de fotografie ontstaan?

Toen ik ongeveer 14 jaar oud was, kreeg ik van mijn ouders na lang zagen eindelijk een compacte digitale camera. Daarmee ging ik dan de tuin en de stad in om “artistieke” foto’s te maken. Of dat dacht ik toen toch. Achteraf bekeken zijn dat waardeloze foto’s en de kwaliteit van toen was in vergelijking met vandaag echt slecht.

Maar goed, mijn interesse was gewekt. Naarmate ik bijleerde over fotografie, onderging mijn materiaal ook verschillende update en werd mijn hobby ook steeds prijziger.

Hoe zou je je eigen foto’s omschrijven qua thematiek, stijl, toon…?

Ik hou van foto’s die de aandacht trekken dankzij hun warme, vrolijke kleuren. Mijn foto’s zijn geslaagd als ze de toeschouwer zin geven om zelf de plaats van de foto te gaan verkennen.

Mijn onderwerpen ga ik meestal in Brussel zelf zoeken en bespreek ik vervolgens op mijn blog Everything Brussels: typerende straatbeelden, verborgen parels, lokale evenementen. Daarnaast komen op de blog ook veel restaurantsuggesties aan bod, en zo ben ik in de food photography gerold. Met de opkomst van de sociale media is het enorm belangrijk geworden om te investeren in kwalitatieve foto’s van je gerechten.

Tegenwoordig word ik steeds meer gevraagd voor huwelijksreportages, en dat vind ik eigenlijk ook wel heel fijn om te doen!

Wat bevalt je aan Brussel? En wat niet?

Van Brussel wordt vaak gezegd dat het een lelijke stad is. Dat vind ik helemaal niet. Als je jezelf openstelt voor haar charmes, dan valt er zoveel te ontdekken, zowel voor de bezoeker als voor de fotograaf. De stad is zo divers en biedt enorm veel creatieve mogelijkheden.

Hoewel ik een van de grootste voorstanders van Brussel ben, zijn er ook redelijk wat zaken die me storen. Zo is er bijvoorbeeld het vuilnisprobleem dat in sommige wijken het straatbeeld helemaal verstoort en niet voldoende wordt aangepakt door de lokale autoriteiten. Ik vind ook dat er een gebrek aan visie is op vlak van mobiliteit, en de fietser komt nog te vaak op de laatste plaats.

Wat zijn je favoriete Brusselse foto’s? 

Koninklijke Serres (c) Sophie Lenoir

De Koninklijke Serres vind ik een van de mooiste locaties in Brussel. Jammer dat die slechts eenmaal per jaar open zijn voor het publiek. Elk jaar probeer ik op een ander moment te komen om de menigtes voor te zijn, maar dat blijft helaas een ‘mission impossible’. Ik zou hier anders heel graag eens op het gemak wat meer foto’s komen maken. Oh, beeld je eens in dat je hier een trouwreportage kon maken, hoe mooi zou dat niet zijn.

Stripmuur Marollen (c) Sophie Lenoir

Brussel is een zalige stad om te fotograferen. Als je een beetje rondkijkt, stoot je overal op verrassende elementen die je eerder nog niet had gezien. Deze prachtige raffiti zal de gemiddelde toerist nooit opmerken, ook al bezoekt hij wel de rommelmarkt op het Vossenplein honderd meter verder.

Tuinen van de Bloemist (c) Sophie Lenoir

Trouwparen kiezen meestal idyllische groene oorden voor hun trouwfoto’s, maar eigenlijk heeft Brussel ook wel een hele reeks prachtige locaties te bieden. Hier heb ik een trouwreportage gemaakt in de romantische tuinen van de Bloemist. Je zou amper geloven dat deze foto in Brussel werd gemaakt, toch? Zo heb ik nog een paar geweldige (typische en alternatieve) locaties in gedachten waar ik heel graag eens een trouwreportage zou maken. Ik hoop dat ik daar binnenkort eens de kans toe krijg.

Wat is volgens jou de meest fotogenieke plaats van Brussel?

Eentje maar? Er zijn er zoveel. De meest voor de hand liggende is natuurlijk de Kunstberg, waar je eigenlijk geen slechte foto kán maken. Een onbekender pareltje is de Porseleinstraat in Anderlecht. Je zou niet verwachten dat zo’n kleurrijk oud steegje werkelijk in Brussel ligt.

Op welke onbereikbare plek in Brussel zou je graag foto’s willen nemen?

Ik zou graag wat meer daken en hoge torens beklimmen om de Brusselse straten van bovenaf te fotograferen. Er zijn er te weinig die publiek toegankelijk zijn!

Verder zou ik graag plaatsen als het Hortamuseum en het restaurant Balmoral fotograferen. Dat zijn allebei prachtig ingerichte plaatsen, maar ze hanteren er helaas een fotografieverbod.

Heb je nog een droom of ambitie als fotograaf?

Ik ben sinds kort gestart als onderneemster in de digitale communicatie en fotografie. Mijn grote ambitie is om dat project te laten slagen en in de toekomst steeds meer fotografieopdrachten uit te voeren.

Brussel is een goudmijn voor gepassioneerde fotografen. Onze vaste rubriek Brussel in Beeld bewijst dat elke week, maar ook op andere sites en op Instagram en Facebook vallen er mooie Brusselse foto’s te bewonderen. Hoog tijd om de mens achter de lens in beeld te brengen. Deze bijdrage past in de reeks Fotograaf in Beeld.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.