Categorieën
BrusselBlogt.be

‘The sound of the Belgian underground’ toont de onderbuik van de Belgische muziekwereld

De gemiddelde Belgische muzieknerd heeft een grote affiniteit met muziek van eigen bodem. Zwangere Guy domineerde de eindejaarslijsten, we gingen met plezier voor een vijfde keer naar Whispering Sons kijken en elke metal-minnaar deelt in de trots wanneer Amenra weer op internationale tour vertrekt. Deze muzikale vaderlandsliefde wordt gebundeld op festivals als We Are Open, waar Trix jaarlijks enkel Belgische artiesten boekt om het concertjaar officieel van start te doen gaan.

Wie echter benieuwd is wat er speelt in de diepste krochten van de underground, moet deze zondag naar de Ancienne Belgique trekken. Daar organiseert Subbacultcha voor het vierde jaar het showcasefestival ‘The sound of the Belgian underground’. Vorige edities stonden er al artiesten als Cocaine Piss, Le 77 en Golin geprogrammeerd, die sindsdien al een veel groter publiek bereiken. Wie de grote landgenoten van morgen wil leren kennen, kan zich dus maar beter een ticket aanschaffen. Opvallende afwezige daarbij is de gitaar. Waar bands als Youff en Crowd of Chairs tijdens vorige edities nog een podium kregen, ligt de focus dit jaar duidelijk op hiphop en elektronische muziek.

Zo mag bijvoorbeeld het audiovisuele project Partners aantreden, waarvan de donkere soundscapes doen denken aan het angstaanjagende werk van artiesten als The Haxan Cloak of Tim Hecker, zij het in dit geval meer beatgericht. Rogergoon, bekend van het Brusselse Slagwerk-collectief, komt het nog rustiger aan doen. Zijn aanzwellende composities zullen de Ancienne Belgique even doen stilstaan en iedereen onderdompelen in de schoonheid van de stilte. Ook synth-experimentalist Yves De Mey kiest in zijn solowerk de weg van het minimalisme, maar zondag komt hij met zijn livetrio Grid Ravage zijn sound opentrekken met behulp van cello en drums. Wie het ten slotte graag wat opzwepender heeft, kan de dansbenen losgooien op de avant-reggaeton van Clara! Y Maoupa. Dit duo zal met zwoele klanken het winterse Brussel tijdelijk verplaatsen naar Latijns-Amerika.

Ook de hiphop-heads zullen hun energie kwijt kunnen, en wel tijdens de passage van Old Painless. Deze rapper/roeper brengt agressieve traprap à la Ghostemane, maar met meer bizarre producties. Wie het rustiger aan zal doen is Chibi Ichigo, een Russische Belgische met een Japans alter ego die in drie verschillende talen rapt over wavy instrumentals van onder andere Chuki Beats. De r&b-honger zal dan weer gestild worden door Ikraaan, die als finaliste van de Nieuwe Lichting 2020 misschien wel de bekendste naam op de line-up is. Met haar verstilde, soulvolle composities bewijst ze dat het Nederlands ook gewoon een heel sierlijke taal kan zijn.

En dan zijn er nog de buitenbeentjes. Ben Bertrand is een basklarinettist wiens orkest niet uit medespelers bestaat maar uit vele effectpedaaltjes. Op deze manier creëert hij drony, echoënde composities op een instrument dat je niet vaak zal horen in de grote concertzalen. Als laatste is er nog de theatermaker en contratenor Benjamin Abel Meirhaeghe, die bekend staat om zijn interdisciplinaire werk. Dit weekend komt hij een performance brengen samen met Laurens Mariën, bekend van het ter ziele gegane Soldier’s Heart.

Deze negen acts zullen zondag een gevarieerd en uitdagend programma serveren. Wie fan is van het alternatieve circuit moet zeker naar de AB afzakken, al was het maar om over enkele jaren, wanneer deze artiesten verder doorgebroken zijn, als een echte hipster te kunnen stoefen hoe je ze voor een select publiek aan het werk gezien hebt.

‘The sound of the Belgian underground’ vindt plaats op zondag 26 januari in de AB. Tickets en tijdschema kan je hier vinden.

Tobias Cobbaert schreef deze tekst voor de muziekwebsite Indiestyle.

Share