Categorieën
BrusselBlogt.be Podium

Beestige belgitude

Er is opnieuw een dierentuin in Brussel. De achtste tentoonstelling van het MIMA heet Zoo en leest je voor uit de fabeltjeskrant, waarin dieren precies als mensen zijn.

(c) MIMA 2020 – Finsta (Zweden)

Na de intrigerende, maar ook bizarre kronkels van de outsiderkunst in Obsessions dompelt het MIMA je weer onder in een toegankelijker, bijzonder kleurrijk universum. De popcultuur is nooit veraf, met verwijzingen naar tekenfilms, strips, cartoons en reclame. Het centrale thema is antropomorfisme, het dier dat menselijke eigenschappen krijgt toegekend.

Elf kunstenaars uit de hele wereld krijgen een plaatsje op de verschillende verdiepingen van het museum. Ze komen uit het klassieke galerijencircuit, maar evengoed uit andere werelden: grafiek en illustratie, skateboard, graffiti en tatoeage. Dat sluit aan bij de doelstelling van het MIMA om de actuele straat- en stadskunst een podium te geven.

(c) MIMA 2020 – Steven Harrington (VS)

Op het eerste gezicht lijken de gekozen werken van een zorgeloze vrolijkheid en geschikt voor het gehele gezin. Maar wie beter kijkt, ziet seks, geweld en drugs opduiken, een absurdistisch wereldbeeld en striemende maatschappijkritiek. Voetballende skeletten, woeste honden die een orgie van de dood houden, een vormeloze mensenhoop met een bijl en een galg erboven, een zwart Kuifje met een Bobbie die hakken lijkt te dragen, een schijnbaar gedrogeerde kikker, een aap als robotstofzuiger: je zou er nachtmerries van kunnen overhouden.

Luikenaar Laurent Impeduglia houdt in het internationale geweld de vaderlandse eer hoog. Zijn taferelen doen aan breugeliaanse zoekprentjes denken. Elk doek wemelt van figuren en boodschappen en er zit veel surrealistische belgitude in. De witte schimmel van Sinterklaas heeft net een drol gelaten, een kaboutertje vervoert een kruiwagen met bloemen, een Vlaamse en Waalse ridder houden een steektoernooi, ET en Popeye kijken toe, een skelet waarschuwt voor de gevaren van kernenergie. Geestig en beestig.

(c) MIMA 2020 – Laurent Impeduglia (België)

Zoo loopt van 31 januari tot 30 augustus in het MIMA (Millennium Iconoclast Museum of Art) in Molenbeek (Henegouwenkaai 41).

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.