Categorieën
Duurzaamheid Mobiliteit

Zuidfoor? Liever BXL Fair aan de Heizel!

De Zuidfoor vindt deze zomer zoals gewoonlijk plaats op de Zuidlaan, ondanks de werken aan metrostation Toots Thielemans. De zomerkermis schuift enkel op richting de Ninoofsepoort om de werf uit de weg te gaan. Dat besliste Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain na overleg met de stakeholders. De foorkramers zijn opgelucht, maar de buurtbewoners ontgoocheld. Ze voelen zich niet gehoord en herinneren aan hun open brief uit 2018. Hierna volgt een door BrusselBlogt geactualiseerde versie.

(c) Gaetan Carlier

Traditie

De Zuidfoor is, net als Couleur Café, een traditie in Brussel. Couleur Café moest op Tour & Taxis zijn vaste stek noodgedwongen verlaten en uitwijken richting Heizel. Na drie succesvolle edities blijkt er van een verliesscenario niets aan, integendeel. Couleur Café bloeit als nooit tevoren op de nieuwe plek. Ondertussen blijft men wel aanhouden dat de Zuidfoor een traditie is die haar plaats heeft op de middenberm van de Kleine Ring aan Zuidstation. Maar is het niet langzaam tijd om de ogen te openen?

Moderne tijden

Zou een verplaatsing van de Zuidfoor dan echt zo problematisch moeten zijn? Dat lijkt ons sterk. Ja, misschien moeten we de Zuidfoor wel omdopen naar Brusselfoor of BXL Fair. Als het dat maar is … Een nieuwe bezieling voor een moderne foor, wie kan daar nu tegen zijn?

Vanuit Porte d’Anderlecht en op vraag van verschillende bewoners willen we de aandacht vestigen op de problemen en vragen aan onze politici om na te denken over een oplossing zonder de foorkramers hun broodwinning af te nemen. De schrik om te veranderen zou een moedig politicus niet mogen tegenhouden en we rekenen er dan ook op dat ons stadsbestuur de piste van verhuis of verspreiding over de stad wil bekijken.

Bewoners die klagen over de overlast krijgen moeizaam reacties van de stadsdiensten en politie: klachten worden van de Stad naar het Gewest gestuurd en omgekeerd. De agenten ter plaatse hebben geen geluidsmeters ter beschikking om overtredingen vast te stellen.

Participatie

We vragen aan onze bestuurders om het debat niet te polariseren tussen enerzijds leefbaarheid van een buurt en anderzijds de economische belangen. De polarisering is nergens voor nodig, maar we moeten het debat durven aangaan.

De politie zegt zelf dat de Zuidfoor in de huidige omvang beter zou verhuizen naar de omgeving van Paleis 12. De omgeving van het Atomium en de Heizelpaleizen (bv. Eeuwfeestlaan, Esplanade) biedt genoeg plaats aan alle kramers, is optimaal bereikbaar met het openbaar vervoer, biedt duizenden parkeerplaatsen voor bezoekers en is ver weg van residentiële bewoning.

De buurtbewoners zijn niet geconsulteerd bij de beslissing om de kermis dit jaar richting de Ninoofsepoort op te schuiven. Bij Winterpret op de Vismarkt heeft er wel overleg met de buurtbewoners plaatsgevonden.

(c) Gaetan Carlier

Een nieuw elan voor de Anderlechtsepoort

Een verhuis biedt de mogelijkheid om nieuwe mogelijkheden te verkennen om de middenberm kwalitatief in te richten zonder de belemmering van een tijdelijke Zuidfoor die een zware hypotheek legt op deze onderbenutte ruimte. Onze buurt smacht naar groen, water en minder belastende ontspanningsmogelijkheden én ze heeft slimme parkeeroplossingen nodig, om zo eindelijk die kwalitatieve schakel te vormen tussen de uithoeken van Brussel en Anderlecht, een echte moderne grootstad waardig.

Het enige dat er voor nodig is moed, moed van politici die heel goed weten dat ze deze beslissing toch ooit zullen moeten nemen. Neem ze nu, begin er nu over na te denken zodat er een werkbaar en duurzaam plan voor iedereen kan worden bedacht. Het is goed voor de bezoekers, het is goed voor de foorkramers, het is het goed voor de bewoners. Waarom wachten?

Vanwege verschillende omwonenden van de Zuidfoor, die blijven pogen om via dialoog hun buurt weer te laten ademen.

Extra: ter verduidelijking, 11/2/2020

Onze oproep is NIET om de Zuidfoor te verhuizen, maar wel om de huidige vorm en plaats van de Zuidfoor samen met de bewoners te evalueren. Dat kan ook gaan over de aanpassing van openingsuren of andere maatregelen en dus NIET NOODZAKELIJK een verhuis van de Zuidkermis. Waar we wel voor pleiten is dat de Zuidfoor niet de rest van het jaar het excuus mag zijn om niets wezenlijks voor de buurt te doen op deze plek. Samen nadenken over een betere buurt, zonder polarisatie. Dit is vooral een oproep om niet zomaar de Zuidkermis in zijn huidige vorm als enige optie te zien.

Het buurtcomité Porte d’Anderlecht heeft een eigen Facebook-pagina.

Share