Een wandelende tak kenden we al, maar een wandelend bos? Kinderen van de basisschool Sint Joost-aan-Zee wandelden twee maanden geleden met een boom in hun rugzak naar Vorst om die daar te planten. Het eerste Tiny Forest van Brussel schiet intussen wortel.
Stadskinderen hebben nood aan wilde natuur. Het maakt hen gezonder en gelukkiger. Buiten spelen en de natuur verkennen is goed voor hun ontwikkeling. Maar kinderen in de stad leven tussen straten, muren en beton. Veel speelplekken zijn kaal of omringd door afgeborstelde natuur. Amper de helft van de Brusselse kinderen komt ooit in een bos.
Enter IVN Natuureducatie en GoodPlanet. Zij brengen het concept van het Tiny Forest in 2020 naar België. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit minibos is niet alleen een ideale biotoop voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de natuur in ons land en worden boswachters van hun eigen bos. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een fijne en gezonde plek.
Het Brusselse project in de Victor Rousseaulaan is er voor de leerlingen van Sint-Joost-aan-Zee, maar ook voor die van de Parkschool en basisschool Arc-en-Ciel in Vorst. De buurtbewoners zijn betrokken en de twee gemeenten en het Brussels Gewest ondersteunen het initiatief. Anne Teresa De Keersmaeker, oprichtster van het nabijgelegen dansgezelschap Rosas, is meter van het nieuwe bosje.
De duizend inheemse bomen en struiken kosten geld, maar ook het gereedschap, de infrastructuur voor de buitenklas, de artistieke omkadering en de communicatie. Via Gingo, een crowdgivingplatform voor vernieuwende sociale projecten, zamelde het project ruim 13.600 euro in. Mineraalwaterproducent Spadel beloofde om het bedrag met 10.000 euro te vermeerderen.
Meer info vind je op de projectpagina van Gingo, bij Good Planet Belgium en bij IVN Natuureducatie Nederland.