Categorieën
Duurzaamheid Mobiliteit

Maak Ter Kamerenbos permanent autovrij

In het zog van de coronacrisis werden in Brussel recent hoopgevende stappen gezet op het vlak van mobiliteit. We denken aan de eenmaking van Ossegempark en het Park van Laken, de aanleg van nieuwe fietspaden, autovrije straten, woonerven, en het voorstel van burgemeester Philippe Close om het Ter Kamerenbos ook na afloop van deze bijzondere periode op zaterdag en op vakantiedagen voor doorgaand verkeer af te sluiten.

Wat dit laatste betreft willen we de Brusselse politici graag een hart onder de riem steken en aanmoedigen verder te gaan. Sluit het Ter Kamerenbos voorgoed af voor alle autoverkeer en zet een onontbeerlijke stap om de stad leefbaarder te maken voor een zo groot mogelijke groep mensen.

Waarom?

Steeds minder mensen werken klassiek van maandag tot vrijdag. Om maar één beroepsgroep te noemen die ons in deze crisis uit de nood helpt: zorgverleners maken geen verschil tussen week of weekend. Voor vele anderen is een park dat van maandag tot vrijdag een racebaan is niet meer van deze tijd. Daarboven heeft de coronacrisis het telewerk bevorderd. Voor veel burgers wordt die verandering wellicht permanent. Hierdoor heeft een steeds grotere groep mensen ook op weekdagen nood aan grote, toegankelijke groene ruimtes om ’s ochtends, ’s middags, of ’s avonds aan sport te doen, of gewoon even pauze te nemen tussen twee shiften.

Het Central Park in New York is sinds 2018 volledig autovrij. Ook daar bleven chaos en opstoppingen uit. In het veel kleinere Brussel, hoofdstad van Europa, moet dat zeker kunnen. De wegen die momenteel door het park snijden verdubbelen onnodig de capaciteit van de grote slagaders: de Waterloosesteenweg en de Franklin Rooseveltlaan, die er parallel aan lopen. Het afsluiten van de wegen die door het Terkamerenbos lopen, waar gewoon te snel gereden wordt, brengt de toegankelijkheid van Brussel geenszins in het gedrang.

Toenemend telewerk en dus algemeen minder verkeersdruk zal ervoor zorgen dat het naburige Ukkel leefbaar blijft. Van het groeiend publiek dat naar dit volwaardig park komt kan ook Ukkel profiteren. 

Schrijver Tom Kenis startte deze enquête op 22 mei. De tekst in in drie talen opgesteld. Intussen ondertekenden al bijna 7.000 mensen. De MR van Ukkel lanceerde prompt een tegenpetitie. Moge de beste idee winnen!

Share