Categorieën
Laken Podium Reizen & Toerisme

Een hart voor Laken

Het Atomium en het Koning Boudewijnstadion kent iedereen, maar Laken heeft zoveel meer te bieden. Sinds 2000 neemt de vzw Laeken Découverte / Laken Onthuld bezoekers en inwoners op sleeptouw door de gemeente. Nu het openbare leven zich na de lockdown opnieuw op gang trekt, staat er binnenkort een bijzonder bezoek aan het kerkhof van Laken op het programma. Thomas Sennesael, bestuurslid en gids, onthult een tip van de sluier.

Lichtend hart Evrard – Flignot (c) Thomas Sennesael

Brussel telt heel wat gidsenverenigingen die stadswandelingen aanbieden. Wat maakt Laken Onthuld speciaal?

Onze tweetalige vereniging is gestart vanuit een sterk sociaal bewustzijn. We willen er zijn voor de Lakenaars die hun eigen gemeente willen ontdekken en hanteren voor de rondleidingen democratische tarieven. We geven werklozen een kans om ervaring op te doen als vrijwilliger. We organiseren ook laagdrempelige activiteiten, zoals een soepfestijn, of we staan op de bloemenmarkt.

Onze focus ligt uiteraard op Laken, een gemeente met een rijk patrimonium dat onvoldoende bekend is. Laken is deel van Brussel-stad en wordt altijd wat stiefmoederlijk behandeld. We zouden eigenlijk de twintigste burgemeester van het Brussels Gewest moeten hebben (lacht).

Hoe ziet een gidsbeurt er bij jullie uit?

We tonen interessante plaatsen en vertellen de geschiedenis erachter. Dat kan heel leerrijk zijn en zaken in een ander perspectief plaatsen. Maar we praten niet alleen over oude borstbeelden, we vertellen ook over nieuwe ontwikkelingen, van migratie tot burgerinitiatieven, en laten ook al eens een Zinnebir proeven. Ik ga zelf heel graag in gesprek met het publiek.

Treintunnel – Leopold II – cressonnière (c) Thomas Sennesael

De volgende rondleiding is op 21 juni op het kerkhof van Laken, volgens jullie het Père-Lachaise van Brussel. Die dag is niet toevallig gekozen.

Klopt, het is dan zomerzonnewende en het ideale moment om het grafmonument van beeldhouwer Léonce Evrard en zijn geliefde Louise Flignot te bezoeken. Als de zon rond het middaguur door de opening van de koepel valt, vormt het licht een perfect hart. Een ultieme blijk van eeuwige liefde. Er staat ook nog een beeld van een treurende vrouw. Haar hand strekt uit naar het hart. In de plannen van het monument staat helemaal niets vermeld over het hart. Heel mysterieus.

Het kerkhof van Laken is het laatste in Brussel dat binnen de muren van de stad gedoogd werd. Keizer Jozef II verbande begraafplaatsen naar buiten de stad, om hygiënische redenen, maar ook om de macht van de Kerk te breken. Je kunt er veel praalgraven van beroemdheden en notabelen bewonderen. Ik noem er enkele: operazangeres Maria Malibran, schrijver Michel de Ghelderode, warenhuisoprichter Adolphe Delhaize en de laatste Lakense burgemeester Emile Bockstael. Er zijn ook prachtige ondergrondse grafgalerijen. Weinig mensen weten dat De Denker van Rodin – een origineel afgietsel – hier ook staat.

21 juli-square (c) Thomas Senneseael

Heb je nog Lakense insidertips?

De keuze is groot. De koninklijke parken, het industriële verleden van de Tivoliwijk, de serre van Parckfarm op Thurn & Taxis, de belle époque van de Bockstaelwijk, de Chambontunnel. Laken heeft een zekere grandeur. Ook al is het nu op sommige plaatsen een aankomstgemeente, arm, multicultureel en dichtbevolkt, er blijven tegelijk ook microkosmossen bestaan van bourgeoisie. Die enorme diversiteit maakt Laken heel aantrekkelijk.

Metro Pannenhuis (c) Thomas Sennesael

Laken Onthuld heeft een eigen website en Facebook-pagina. De volgende rondleidingen zijn op het kerkhof van Laken (zondag 21 juni), in de koninklijke parken (zondag 28 juni) en Thurn & Taxis (zondag 5 juli). Op de Facebook-pagina kun je nu ook video’s bekijken die toelichting geven bij plekken in Laken.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.