Categorieën
Verborgen sporen langs de Brusselse Ring

Wegdromen in de Welriekendedreef

Midden in het Zoniënwoud, op het kruispunt van de oude wegen tussen Bosvoorde-Hoeilaart en Groenendaal-Jezus-Eik, ligt de Onze-Lieve-Vrouw ter Willeriekenkapel. Ze werd gebouwd in de 15de eeuw en verving een houten Mariabeeld dat werd aanbeden tegen de koorts. Niet alleen tegen diegene van meer dan 37°C, maar ook tegen die van de hopeloze verliefdheid.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Willerieken (c) Gaetan Carlier

Tegenwoordig is de plek vooral bekend van het fileleed op de Brusselse Ring. Tot voor enkele jaren hoorde je dagelijks over de opstoppingen aan de Welriekendedreef. Nu wordt dat op de radio per gemeente meegedeeld en praten ze over “stilstaand verkeer ter hoogte van Oudergem”.

Op de ooit zo schilderachtige plek, die de heerlijke geuren van het bos verspreidde, razen dagelijks duizenden auto’s voorbij. En toch, als we het gesuis van de snelweg wegdenken en we er met onze rug naartoe staan, kunnen we nog dromen over hoe in de vroege 20ste eeuw mensen een praatje sloegen. Daar op dat kruispunt midden in het woud, tussen de dorpen Oudergem en Bosvoorde.

In de reeks Verborgen sporen langs de Brusselse Ring gaat fotograaf Gaetan Carlier op zoek naar bijzondere plekken langs de belangrijkste verkeersader van en naar de hoofdstad.

Share