Categorieën
Reizen & Toerisme Verborgen sporen langs de Brusselse Ring Wonen in Brussel

De molen die Bruegel nooit gezien heeft

Ik bevind me, buiten de Ring, tussen de Pedevijver en de Westland Shopping, Anderlecht: kleine wandelpaden, een heuvelachtig landschap, vierkantshoeven en uitgestrekte vlakten. Opmerkelijke rust ook. De Neerpedebeek kabbelt het Pajottenland door, richting Zenne. Op een van de heuvels staat de Luizenmolen. Bruegel doemt op in mijn fantasie.

(c) Gaetan Carlier

Fans van Suske en Wiske kennen de molen uit ‘Het Spaanse Spook’. Willy Vandersteen liet zich erdoor inspireren toen hij het album in 1950 tekende. Historisch klopt dat niet. Het stripverhaal speelt zich af in de 16de eeuw, aan de vooravond van de Beeldenstorm. De molen werd pas gebouwd in 1864. Bruegel noch de Spanjaarden hebben hem ooit gezien.

Vijf jaar na publicatie van de strip werd de molen, die in verloederde staat verkeerde, gesloopt. In 1999 bouwden molenliefhebbers een kopie en sindsdien is de Luizenmolen opnieuw in werking. Je kan zien hoe de molen functioneert en hoe het graan vroeger tot meel werd gemalen.

Sinds 2007 is de Luizenmolen een beschermd monument. Het moet een van de meest recent opgerichte gebouwen zijn die deze eer te beurt vallen.

In de reeks Verborgen sporen langs de Brusselse Ring gaat fotograaf Gaetan Carlier op zoek naar bijzondere plekken langs de belangrijkste verkeersader van en naar de hoofdstad. Meer info over de Luizenmolen vind je bij Erfgoed Brussel.

Share