Categorieën
Fotograaf in Beeld

Fotograaf in beeld: Frédéric Moreau de Bellaing

Hij brengt als documentaire- en straatfotograaf het leven van vluchtelingen en asielzoekers in beeld. Hij toont via de sociale media dat migranten mensen zoals jij en ik zijn. Hij is een betrokken observator en verhalenverteller die al een fotoboek over Palestina op zijn naam heeft. Een gesprek met de geboren Brusselaar Frédéric ‘Fred’ Moreau de Bellaing (49).

Anne & Diego bieden als vrijwilligers van BXL REFUGEES onderdak aan vluchtelingen.
(c) Frédéric Moreau de Bellaing

Hoe is je liefde voor de fotografie ontstaan?

Door mijn liefde voor de film. Sinds ik wist dat ik zelf film wilde maken, ben ik begonnen met fotografie. Mijn eerste toestel was een Nikon FG 20.

Hoe zou je je eigen foto’s omschrijven qua thematiek, stijl, toon…?

Wat me het meest boeit in de fotografie, is het licht en de mens. Ik zoek altijd het licht op. Ik laat me inspireren en beïnvloeden door de technieken van de analoge fotografie om contrast en diepte te creëren.

Ik fotografeer vooral gewone mensen in hun natuurlijke omgeving. Ik heb oog voor het menselijke contact, de menselijke warmte, maar ook het tegendeel: de eenzaamheid.

Suleyman als een koning op zijn troon in de hal van het bezet gebouw. De muurschildering die verwijst naar een foto van een Afghaanse vluchtelinge van Steve McCurry was er al toen ze in het pand introkken.
(c) Frédéric Moreau de Bellaing

Wat bevalt je aan Brussel? En wat niet?

Brussel is op basis van het percentage inwoners van buitenlandse afkomst de tweede meest multiculturele stad ter wereld. Ik vind het geweldig! Je kunt hier zowat elke cultuur ter wereld ontmoeten.

Brussel heeft als stad nog altijd een menselijke schaal en vertoont toch veel kenmerken van een megastad, zoals de culturele diversiteit. Het menselijke contact is er eenvoudig en vaak warm.

Waar ik niet van hou? De straten zijn vuil en de auto neemt nog altijd te veel plaats in.

Wat zijn je favoriete Brusselse foto’s? 

(c) Frédéric Moreau de Bellaing

Bittere ironie. Een dakloze die slaapt onder een affiche van de Lotto.

(c) Frédéric Moreau de Bellaing

Tussen bloemen en covid. Een straatportret, snel gemaakt voordat de tram aankwam. Boeket bloemen in de ene hand, mondmasker in de andere hand.

Wat is volgens jou de meest fotogenieke plaats van Brussel?

Zolang er goed licht is en menselijke activiteit, kan elke plaats volgens mij fotogeniek zijn.

Op welke onbereikbare plek in Brussel zou je graag foto’s willen nemen?

Het dagelijkse leven in Wetstraat 16 of in het politiecommissariaat aan de Grote Markt.

Heb je nog een droom of ambitie als fotograaf?

Ik heb nog te veel dromen. Er eentje uitkiezen, is onmogelijk.

Je kunt het werk van Frédéric Moreau de Bellaing volgen via zijn website, Facebook– en Instagrampagina.

Brussel is een goudmijn voor gepassioneerde fotografen. Onze vaste rubriek Brussel in Beeld bewijst dat, maar ook op andere sites en op Instagram en Facebook vallen er mooie Brusselse foto’s te bewonderen. Hoog tijd om de mens achter de lens in beeld te brengen. Deze bijdrage past in de reeks Fotograaf in Beeld.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.