Categorieën
Sport

Run, Brussels, run

Sinds een jaar of drie heeft Brussel zijn eigen running crew. In deze losse loperscommunity gaat het vooral om het loopplezier en het sociale aspect, niet om persoonlijke records of de voorbereiding van een marathon. Een uitgebreide kern van captains neemt de organisatie voor zijn rekening. Ook in tijden van corona maken de lopers Brussel onveilig, weliswaar met inachtneming van veiligheidsmaatregelen.

Het stedelijke fenomeen ontstond volgens Runner’s World in 2004 in New York. Toen begonnen de Bridge Runners avondlijke looptochten te organiseren voor alle avonturiers die de Big Apple in groep wilden verkennen. De vonk sloeg over naar andere Amerikaanse steden zoals Boston, Denver, New Orleans, Cleveland en Los Angeles. Nu zijn er wereldwijd crews actief, van Melbourne over Tokio tot Rio. Londen, Parijs en Amsterdam bleven niet achter.

Eind 2017 richtten twee Nederlandstalige Brusselaars, Tim Verheyden en Camille Pollie, de Brusselse tak op. De voertaal is Engels gezien het kosmopolitische karakter van de hoofdstad. Om de twee weken staat er een run van 10 kilometer op het programma en om de week een van 5 kilometer. Op zondag vindt er geregeld een lange loopsessie plaats. De crewleden nemen ook weleens deel aan een wedstrijd en schreven zich in voor de 100km-run voor Kom op tegen Kanker. Er vinden jaarlijks uitwisselingen plaats met partnerorganisaties in Antwerpen en Brugge.

BrusselBlogt sprak een week geleden met Thomas Maenhout, een 30-jarige ambulancier met Dilbeekse roots, die deel uitmaakt van het kernteam.

Hoe ziet een doorsnee looptocht van BXL Run Crew eruit?

We spreken ’s avonds af op een bepaalde plek in de stad, zoals een bar of een guinguette. Meestal is er daar plaats om de rugzakken veilig achter te laten. Een van de captains heeft een route uitgestippeld en loopt voorop. We lopen in groep met een gemiddelde snelheid van 10 à 10,5 kilometer per uur. Als we op straat lopen, houden we ons aan de verkeersregels. Nu het ’s avonds sneller donker wordt, lopen we met verlichting. Na afloop eten of drinken we samen nog iets.

Slaat het concept in Brussel aan?

Ja, de gemiddelde opkomst ligt op 60 à 70 voor de 10 kilometer en 20 à 25 voor de 5 kilometer. Ik begeleidde ooit een tocht aan het Jubelpark met 96 lopers. Vooral twintigers en dertigers lopen mee, maar we staan open voor alle leeftijden. Bij de expats – mensen die bij de Europese instellingen of internationale bedrijven werken – zijn we goed bekend. Ook Nederlandstaligen en Franstaligen uit Brussel en de Rand tekenen present.

Wat is het geheim van het succes?

De BXL Run Crew is voor iedereen toegankelijk. We vragen geen inschrijvingsgeld en je bent niet verplicht om iedere keer te komen. Je moet enkel een zekere basis hebben, want we bieden geen Start to run aan. Samen lopen is heel plezierig en enorm motiverend. Het is echt een sociaal gebeuren. Je leert nieuwe mensen kennen. Je loopt ook op plaatsen in het Brussels Gewest waar je misschien nog nooit bent geweest.

Is Brussel volgens jou een loopstad?

Ja, meer en meer. Buiten het centrum heb je sowieso veel groen. Denk maar aan het park van Laken, het Boudewijnpark, het moeras van Ganshoren, Ter Kamerenbos, het Zoniënwoud. De stad zelf is een stuk aangenamer geworden dankzij de aanleg van voetgangerszones. De zwakkere weggebruiker kan zeker nog beter beschermd worden. Kruispunten kunnen voorzien worden van slimme verkeerslichten om de doorgang voor voetgangers en fietsers te verbeteren. De coronacrisis heeft het belang van zachte mobiliteit voor de leefbaarheid van de stad duidelijk aangetoond.

Hoe heeft de nog altijd woedende gezondheidscrisis jullie werking beïnvloed?

In de eerste fase van de lockdown hebben we een poos stilgelegen. Toen er versoepelingen kwamen, hebben we een plan uitgewerkt om de looptochten veilig te laten verlopen. We werken nu met een online inschrijvingssysteem en laten maximaal 50 deelnemers toe. Aan de start en de aankomst dragen we een mondmasker. We verdelen de groep in kleinere groepjes en respecteren de afstandsregels. De gezamenlijke drink achteraf laten we vallen. We gaan verder zolang het kan. Lopen blijft meer dan ooit goed voor de fysieke en mentale gezondheid.

BXL Run Crew heeft een eigen website, Facebook-, Instagram– en Strava-pagina.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.