Categorieën
Brussel-Stad Fotograaf in Beeld Sint-Gillis

Fotograaf in beeld: Pascal Harmant

Wie lid is van de populaire Facebook-groepen Bruxellois une fois! of I love Saint-Gilles – I love Sint-Gillis ziet geregeld foto’s van hem passeren. Pascal Harmant brengt bekende Brusselse gebouwen en plaatsen in beeld, in zwart-wit of kleur, maar altijd met veel flair en gevoel voor esthetiek. Bijna te mooi om waar te zijn. Tijdens de lockdown legde hij de verlaten stad vast. Pascal is een geboren Brusselaar van 57 jaar oud. Hij houdt van reizen, op restaurant gaan, informatica en fotografie. Een kennismakingsgesprek.

(c) Pascal Harmant

Hoe is je liefde voor de fotografie ontstaan?

Ik heb altijd van fotografie gehouden. Ik doe het al veertig jaar, weet je. Mijn eerste toestel kreeg ik toen ik vijftien was. Ik ben een autodidact en hobbyfotograaf.

Hoe zou je je eigen foto’s omschrijven qua thematiek, stijl, toon…?

Ik heb geen eigen vastomlijnde fotografische stijl. Eerlijk gezegd stoort het me soms als fotografen altijd hetzelfde soort foto’s maken. Dat is wellicht makkelijker om naam te maken. Ik hou meer van afwisseling.

(c) Pascal Harmant

Wat bevalt je aan Brussel? En wat niet?

Ik hou in de eerste plaats van de mensen. En zeker ook van iconische plekken als de Grote Markt en de Zavel en van stijlvolle huizen, bijvoorbeeld in art nouveau. Mooie architectuur, zeg maar.

(c) Pascal Harmant

Wat me tegen de borst stuit, is het gebrek aan burgerzin en respect voor andermans eigendom. Denk maar aan de tags op muren en winkelluiken. Street art vind ik nochtans geweldig.

Wat zijn de drie mooiste foto’s die je al in Brussel gemaakt hebt? En waarom?

Dat is een onmogelijke keuze. Neem een kijkje op mijn pagina, waar je veel foto’s vindt. Elke foto ligt mij na aan het hart, of ik die nu spontaan in de gauwte genomen heb of na ampel beraad.

Wat is volgens jou de meest fotogenieke plek in Brussel?

Onze magnifieke Grote Markt en de omgeving ervan.

(c) Pascal Harmant

Op welke onbereikbare plek in Brussel zou je graag foto’s willen nemen?

Ik ken genoeg prachtige huizen in Brussel die niet toegankelijk zijn voor het publiek.

Heb je nog een droom of ambitie als fotograaf?

Ik zou graag een fotoreportage maken op IJsland of Madagaskar of op andere plaatsen die ik dolgraag wil ontdekken.

Pascal Harmant deelt zijn foto’s op zijn Facebook-pagina en bij de Nikon Club.

Brussel is een goudmijn voor gepassioneerde fotografen. Onze vaste rubriek Brussel in Beeld bewijst dat, maar ook op andere sites en op Instagram en Facebook vallen er mooie Brusselse foto’s te bewonderen. Hoog tijd om de mens achter de lens in beeld te brengen. Deze bijdrage past in de reeks Fotograaf in Beeld.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.