Categorieën
Brussel Actua

Aprilgrap: Win met je eigen verbouwing een architectuurprijs

In politieke kringen wordt nagedacht over het vereenvoudigen van de institutionele structuur van België, en wel door gewesten ook bevoegd te maken voor persoonsgebonden materies, waardoor ze volwaardige gefedereerde entiteiten worden. Net als voor mobiliteit wil de Brusselse regering hierin een voortrekkersrol spelen door een groter draagvlak te creëren. Ze wil dit doen door garanties te bieden opdat de Belgische eigenheid niet verloren zal gaan. Een eerste actie is een architectuurprijs voor burgers die op een originele manier aan het verbouwen zijn.

Onlangs lanceerde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een architectuurprijs die in meerdere categorieën projecten van Brusselse architecten zal bekronen. Laureaten zullen onder meer hun project gepubliceerd zien in een architectuurtijdschrift en een plaats toegekend krijgen op een tentoonstelling die in de loop van de komende herfst zal plaatsvinden in BOZAR.

Een opvallende nieuwigheid in de categorie Small Intervention maakt dat verbouwingen die ontworpen en uitgevoerd worden door gewone burgers, eveneens in aanmerking komen. Want de gemiddelde Belg heeft nog altijd een baksteen in de maag. Hij of zij spendeert daarom een groot deel van de vrije tijd aan verbouwingen. Wat je zelf doet, doe je beter. Al lopen de kosten aan het huis altijd hoger op dan oorspronkelijk geraamd, de opeenvolgende lockdowns hebben ten overvloede bewezen dat eigen haard goud waard is.

Omdat een groot aantal inzendingen wordt verwacht zal BrusselBlogt een voorselectie organiseren, een voorselectie die zich toch wel opdringt. Geïnteresseerden kunnen eigen voorontwerpen naar ons doorsturen via info@brusselblogt.be. We zetten een online publieksbevraging op om tot een shortlist van vijf burgers/deelnemende bouwheren te komen.

Nog dit. Urban.Brussels, de dienst van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die de nieuwe architectuurprijs implementeert, legt bijkomende voorwaarden op waaraan ontwerpen van burgers moeten voldoen en wel om de openheid van de oproep te bewaken en de originaliteit van de inzendingen te bevorderen. Zo moet de verbouwing tot een contrastrijk resultaat leiden en referenties naar populaire bouwstijlen uit andere continenten bevatten. Dat sluit aan bij de geest van Brussel: een kosmopolitische mengelmoes en een eigenzinnige bric-à-brac. Bijgaand introductiefilmpje moet hierover veel duidelijk maken.

credits illustratie: Miguel Discart (https://www.flickr.com/photos/miguel_discart/)

Share

Door Michel

Heeft een boontje voor Brussel, pendelde jaren lang om er te gaan werken en komt er, ook nu nog, graag terug. Hij vindt multiculturaliteit, zeker in steden, onvermijdelijk en verrijkend. Dat verschillen zichtbaar en soms uitvergroot worden is er een consequentie van. Als ze inspiratie opleveren is het mooi meegenomen.