Categorieën
Green & the city Reizen & Toerisme

Op zoek naar blauwe reigers in de tuin van de koning

De blauwe reiger is wellicht één van de meest majestueuze vogels die ik ken. Dat deze slanke waadvogel een broedplek in de tuin van Zijne Majesteit heeft uitgekozen, kan geen toeval zijn. Zo belandden mijn assistent Mees en ik op een doordeweekse dag in het Kasteel van Laken om een kolonie geweldige reigers van dichtbij te filmen.

(c) Onze Natuur

Het verhaal doet al langer de ronde dat er in de tuinen van de koninklijke familie een kolonie reigers woont. We hadden ze al een tijdje op het oog en zagen onze kans schoon om deze bijzondere vogels in een al even bijzondere setting, vlakbij hartje Brussel, te filmen. 

(c) Onze Natuur

Een reigerkolonie filmen aan het Kasteel van Laken, dat vraagt natuurlijk heel wat extra voorbereiding. De koninklijke tuinen zijn niet zomaar toegankelijk. Snel even binnenspringen om te checken hoeveel reigernesten er al waren of hoe we de skyline van Brussel mee in beeld konden brengen, zat er niet in. We maakten braaf een afspraak met de persdienst voor een eerste bezoek.

We verwachtten ons aan een rondleiding in de tuin om te kijken hoe het gesteld was met de reigerkolonie, en dus wandelden Mees en ik op onze bottines, in een outdoor werkplunje, het paleis binnen. Tot onze grote verbazing werden we niet naar de tuin, maar wel door de brede gangen van het paleis naar een chique vergaderzaal met een gigantische tafel geleid. We stelden ons voor aan de persdienst en de tuinbeheerder van het paleis. Daar zaten we dan: twee avonturiers in de zetels van de koning. Gelukkig voelden we ons al snel op ons gemak dankzij hun enthousiasme. We maakten een aantal afspraken. In tussentijd zou de tuinwachter voor ons een oogje in het zeil houden bij de reigers.

Royale reigers

Voor ons tweede bezoek waren we gelukkig niet underdressed. Na alweer een indrukwekkende ontvangst door domeinwachters en security begeleidde de persdienst ons door de meer dan 50 hectare grote tuin. Daar zaten ze dan. Reigers op hun nesten, hoog en droog in de bomen boven het water. We verkenden samen de omgeving en zochten naar de juiste camerastandpunten. Ik droomde al van een draaidag met een drone die hoog boven de tuin en de kolonie reigers kon vliegen met op de achtergrond de skyline van Brussel. Tot een van de medewerkers met hetzelfde idee op de proppen kwam. Great minds think alike.

Ook op de draaidag zelf werden we opnieuw door de koninklijke tuinen begeleid. De paleismedewerker stopte plots en wees ons een nest aan. Tot onze grote verbazing zagen we geen reigers, maar wel aalscholvers. “Oeps, we moeten terug” zei ze.

Na een kleine omweg arriveerden we uiteindelijk bij de reigerkolonie. Het waaide die dag stevig en we hadden nog altijd geen idee hoe de nesten er vanuit de lucht zouden uitzien. Op goed geluk begonnen we te filmen. De drone moest vechten tegen de wind, maar we slaagden erin om de grote jongen in al hun glorie in beeld te brengen. Ook vanop de grond zag je hun lange, smalle hals uit het nest steken. Na 50 dagen strekken ze hun vleugels uit. Zou het koningspaar op een ochtend de gordijnen opentrekken en de jonge reigers zien wegvliegen? ​

Cameraman Pim Niesten werkt aan een prestigieuze natuurdocumentaire die in 2022 op Canvas te zien zal zijn. Zijn dagboek over zijn uitstappen in het wilde België kun je volgen op de website Onze Natuur.

Share