Categorieën
Brussel Actua Reizen & Toerisme

Twintig sites die het leven in Brussel aangenamer maken

BrusselBlogt is sinds 2005 op post om verhalen, opinies en foto’s uit Brussel te delen. Online vind je nog genoeg andere kanalen die je op de hoogte houden van wat er in Brussel gebeurt en tips geven om de stad te ontdekken. Een overzicht.

Durf te vragen Brussel II

Actualiteit

Bruzz

Bruzz houdt, met steun van de Vlaamse Gemeenschap en de VGC, de vinger aan de pols in Brussel, via website, radio, tv en weekblad. Er gaat veel aandacht naar politiek en maatschappij, maar ook het culturele leven wordt grondig gefileerd, met eveneens bijdragen in het Engels en Frans. De regelmatig verschijnende Bruzz-guide bevat adresjes in verschillende Brusselse wijken. Een abonnement op het gedrukte weekblad kun je gratis aanvragen als je in het Brussels Gewest woont. Raadpleeg ook anderstalige media, zoals Le Soir, La Capitale en The Brussels Times.

Kunst en cultuur

Uit in Brussel

Op zoek naar een activiteit in Brussel? Uit in Brussel is een initiatief van Muntpunt, Nederlandstalige bibliotheek, informatiehuis en ontmoetingsplek in één. De website maakt lijstjes van boekhandels, concertzalen, musea en parken, houdt een culturele agenda bij en verwijst naar de Woontours om meer te weten te komen over huren en kopen in Brussel. Wij zijn vooral fan van de doe-het-zelfwandelingen in Brusselse buurten. Leerrijk en plezierig!

Arsène 50

Als je cultuur te duur vindt: er zijn niet alleen vaak verminderde toegangstarieven voor specifieke groepen zoals jongeren, senioren en werklozen, Arsène 50, een initiatief van Visit Brussels, verkoopt ook last-minutetickets voor voorstellingen. Net na de middag gaat de virtuele kassa open voor activiteiten van de dag zelf, zoals theater, museum of bioscoop. We gingen al geregeld naar Cinema Aventure of Cinema Galeries met goedkope kaartjes van Arsène 50, een enkele keer ook naar KVS of Kaaitheater.

Museumpas

Bezoek je graag tentoonstellingen of wil je dat vaker doen? Overweeg dan om te investeren in een museumpas. Met de pas heb je voor maar 59 euro een jaar lang toegang tot meer dan 200 Belgische musea. Ook de meeste Brusselse musea zitten in het aanbod.

Visit Brussels

Visit Brussels richt zich in zes talen tot toeristen en andere bezoekers, maar ook als je in de stad woont, kun je er veel van opsteken. De adressen zijn met zorg uitgekozen en de selectie meestal actueel. We vonden een mooi overzichtje van Brusselse brouwerijen, platenzaken, markten, parken en musea. Agenda.brussels vertelt welke activiteiten er deze week op het programma staan.

Eten en drinken

Brussels’ Kitchen

Als je op zoek bent naar een restaurant in Brussel, kun je je voordeel doen met de nationale en regionale media (Bruno Vanspauwen recenseert bv. voor De Standaard Magazine eetplekjes, Michel Verlinden doet hetzelfde voor Bruzz en ook Weekend Knack heeft een restaurantrubriek). Je kunt je ook laten leiden door beoordelingsapps zoals Yelp en Trip Advisor. Een mooie, actuele selectie per buurt, met uitnodigende foto’s, vind je ten slotte bij Brussels’ Kitchen. Chloé Roose deelt in het Frans en het Engels haar coups de coeur, die ze ook bundelde in twee boeken. Ze organiseert ook maandelijks brunchclubs in de Auberge des Maïeurs in Sint-Pieters-Woluwe.

Brussels Beer City

Brussel is een bierstad. Eoghan Walsh, een Brusselse bierschrijver met Ierse roots, serveert de beste verhalen en legt ook graag de link met geschiedenis, kunst, architectuur, muziek en eten. Hij publiceerde er ook al een boek over en organiseert in juli 2022 het festival Biercult.

Tartine et Boterham

Geef ons heden ons dagelijks brood. Maar in Brussel moet je soms zoeken naar een warme bakker. Journalist en foodie Géry Brusselmans verzamelt de beste adresjes voor ambachtelijk gemaakt brood en gebak. Zijn criteria: een atelier in of vlak bij de winkel, het gebruik van verse en kwalitatieve producten en minstens 80% huisgemaakte producten in de toonbank. Het resultaat van zijn speurwerk vind je op de website. Hij gaf ook al twee papieren gidsen uit.

Community

Durf te vragen Brussel II

De gekste vragen kom je tegen in deze Facebook-groep. Onlangs zat iemand vast met zijn lief in de lift en hij vroeg wat hij kon doen voordat de technici aankwamen. Iemand anders verbaasde er zich over dat we in het Westen zweren bij wc-papier, “totaal niet hygiënisch”. Een kwestie van durven! Want de antwoorden leveren steevast een schat aan informatie op. Hier is een Brusselse community aan het werk, die persoonlijke ervaringen wil delen en elkaar wil helpen. Of je nu een beëdigde schatter of een Italiaanse wijnwinkel zoekt, er zijn altijd mede-Brusselaars die kennis van zaken hebben. Dat levert meestal meer op dan een rondje googelen. De sfeer is constructief en er is plaats voor bevrijdende humor.

La Schaerbeekoise

Wie woont er in je buurt en waar zijn de mensen zoal mee bezig? Heel wat gemeenten en wijken hebben hun eigen groep op Facebook. Alles kan: foto’s delen, vragen stellen, problemen aankaarten, steen en been klagen, reclame maken voor je zaak. Een enkele keer loopt een discussie hopeloos uit de hand. La Schaerbeekoise heeft ruim 20.000 volgers. Er zijn gelijkaardige groepen voor onder meer Sint-Gillis, Laken, Elsene 1 en Elsene 2, Jette 1 en Jette 2, Quartier Wiels in Vorst.

Expats in Brussels

Ook expats vormen een community op Facebook. Ze vuren hun vragen af en krijgen antwoord van mensen in dezelfde situatie. In welke buurt is het aangenaam om te wonen, welke ziekteverzekering kies ik, hoe verplaats ik me naar de luchthaven, waar kan ik nieuwe mensen ontmoeten? Een bubbel, jazeker, met als voertaal Engels en met als epicentrum Etterbeek en Elsene, maar je leert wel wat er zoal leeft bij Brusselse expats.

Foto’s

We Love Brussels

Oprichter Boris Milovic werd meteen verliefd op Brussel toen hij in 2008 een stage deed bij het Europees Parlement. Zijn mond viel open van de mix van nationaliteiten, culturen en talen op elke hoek van de straat.  In 2014 begon hij daarom foto’s te posten om een positief verhaal te brengen over Brussel en mensen aan te moedigen om op verkenning te gaan. Eerst via Instagram, dan via Facebook, Twitter en een website, waarop ook andere enthousiaste bloggers een forum kregen. Intussen volgen 55.000 mensen We Love Brussels op Instagram. Een liefdesverhaal met een happy end.

Bruxelles par Eric Ostermann

Eric Ostermann is een begrip op Facebook en Instagram. Hij weet bekende plaatsen met een frisse blik en oog voor detail te fotograferen. Hij gaat ook op ontdekking naar onontdekte parels en beklimt vaak hoge daken om het uitzicht te kunnen delen. Zijn werk is vaak in zwart-wit, maar ook in kleur. Hij exposeert ook geregeld – in Brussel uiteraard.

Le Vieux Bruxelles

Was het vroeger echt beter? Er hangt een nostalgisch geurtje aan Le Vieux Bruxelles, dat gretig foto’s deelt en herinneringen ophaalt aan de tijd toen Brussel nog brusselde. Zie ook gelijkaardige groepen als Bruxellois une fois ! en FANS DE BRUXELLES ET SES ENVIRONS, D’HIER ET D’AUJOURD’HUI. Maar een blik in de achteruitkijkspiegel helpt ook om de stad van vandaag beter te begrijpen.

Zoekertjes

Brussel Verniet

Spullen weggooien die bij je thuis in de kelder rondslingeren doe je niet zomaar. Wie weet, kan je er iemand anders gelukkig mee maken. Er wordt veel gratis weggegeven in deze heerlijke Facebook-groep. Je moet enkel tijdig reageren en het voorwerp van je keuze kunnen ophalen. In het logo zit een banaan, omdat het lang gebruikelijk was om in je foto een banaan naast het artikel te leggen om de grootte weer te geven. Banana for scale!

Humor

Dansaertvlamingen

Sara Leemans woont in Antwerpen, maar ze weet perfect weer te geven wat het is om een Dansaertvlaming te zijn. Haar satirische, maar heel herkenbare pagina neemt je mee in de wereld van trends rond lifestyle en interieur die in de grootstad en vogue zijn. De humor ontstaat vaak doordat hipsters hun individuele identiteit ontlenen aan hun activiteiten of hun bezittingen (de kamerplanten, de fiets, het espressotoestel), maar in feite ook maar slaafse volgers zijn van hypes.

Belgian Solutions

Een lange stoet van absurde toestanden, bricolage, bochtenwerk, plantrekkerij en knip- en plakwerk van particulieren en overheidsinstanties. Om te lachen en soms ook om te huilen. Zo noemde Bruzz de fotoreeks waarmee de Duitse Brusselaar David Helbich de sociale media veroverde. Hij houdt ons een spiegel voor. Het is hilarisch, maar ook confronterend, deze onderdompeling in onze cultuur van geïmproviseerde oplossingen en koterijen. Luster bundelde de beste bijdragen en wijdde er ook postkaartjes aan.

Mercy for the Brussels jerseys

Stijn Meuris maakte in 2016 voor Canvas een korte documentaire over de New Jersey, een betonnen stootblok in het verkeer. Brussel staat er vol van. Na de terroristische aanslagen van Brussel moesten ze op veel plekken de veiligheid garanderen. Bij werkzaamheden op de openbare weg zijn ze vaste prik. Ook in de lelijkheid kan je soms schoonheid ontwaren, leert deze ludieke Instagram-pagina, die oude en nieuwe jerseys in beeld brengt.

Blogs

De Rode Valies

Deze blogster observeert het dagelijkse leven. Ze mijmert over wat ze ziet, welke boeken ze leest, wie ze onderweg tegenkomt. Melancholie is nooit ver weg. Haar teksten zijn pakkend en sfeervol, met beelden die bijblijven, helder geformuleerd, slim gecomponeerd. De rode valies is het symbool van de – vaak innerlijke – reis die ze door Brussel onderneemt. Het Vossenplein is niet voor niets haar lievelingsplek: op de vlooienmarkt liggen zoveel voorwerpen waaraan herinneringen kleven. De verhalen liggen er voor het oprapen. Het ogenschijnlijk banale verbergt het sublieme.

Nele Needs A Holiday

Onlangs schreef ze in haar column voor De Standaard dat ze haar leven drieënhalf sterren geeft. We zouden haar veel meer geven. Nele Van den Broeck, actrice en zangeres met als uitvalsbasis Molenbeek, heeft zich ontpopt als een te volgen schrijfster. Ze publiceert persoonlijke stukken waarin ze zich kwetsbaar opstelt. Ze vertelt openlijk over haar depressies, haar onzekerheid in de liefde, haar eenzaamheid. Ze is nooit larmoyant en formuleert trefzeker en bedachtzaam, zodat het des te harder binnenkomt. Tegelijk is ze geestig op een onnavolgbare manier, waardoor je soms hardop in de lach schiet. Ze leest haar teksten prachtig voor in de DS Podcast.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.