Categorieën
Duurzaamheid

Brusselse projecten tegen voedselverspilling boomen

Brussel is goed vertegenwoordigd bij de nominaties voor de Food Waste Awards. Vier van de negen kandidaten die voedselverspilling een halt willen toeroepen, komen uit Brussel. Organisator FoodWIN zet lokale besturen, voedingsbedrijven en changemakers in de bloemetjes. De prijzen worden uitgereikt op het Food Waste Fest, dat op 11 en 12 mei plaatsvindt.

Janine Boulangerie-Brasserie

Janine is een bakkerij-brouwerij met een circulair verhaal. De artisanale bieren met hippe namen als Rock’n Carol, Max Attack en Trompe l’Oeuil worden in gastbrouwerij L’Annexe gemaakt op basis van onverkocht brood. Een deel van de broden is dan weer met draf, een moutig restproduct van het brouwen, en biergist. Bertrand en Maxime Delabuc richtten de bakkerij in 2021 op en noemden de zaak naar hun grootmoeder: “Brood vertegenwoordigt 20 procent van de voedselverspilling in België. Vanuit onze dagelijkse bezigheden zagen we een duurzame oplossing. Hoe meer bier we verkopen, hoe minder voedsel er wordt verspild.” De warme bakkerij is in een mum van tijd uitgegroeid tot een instituut in Vorst.

Hearth Project

Hearth Project is een vzw die sinds begin 2020 maaltijden aanbiedt die gemaakt zijn van voedselreststromen. De producten komen van de groothandel en voedingsindustrie. Door fouten in de productie – er is iets mis met de etikettering, de maten kloppen niet, de producten beantwoorden niet aan cosmetische eisen, het volume is niet goed ingepland, de houdbaarheidsdatum is bijna verstreken – raken ze niet verkocht. Het project maakt er kwalitatieve maaltijden van voor Brusselse caritatieve instellingen en organiseert ook opleidingen om het publiek en het bedrijfsleven te sensibiliseren over voedselverspilling.

Op 11 mei opent op het Sint-Goriksplein het duurzame gastronomische restaurant Entropy, waarvan de winst naar de vzw gaat. Het maakt deel uit van een hub, die ook onderdak biedt aan de keuken voor de productie van maaltijden voor liefdadigheidsinstellingen en workshops over zero waste.

LOCO-netwerk

LOCO of voluit Logistique collaborative pour l’aide alimentaire is een Brussels netwerk dat voedselhulporganisaties in staat stelt om hun middelen te delen en de krachten te bundelen. Verenigingen botsen namelijk op logistieke beperkingen als ze onverkochte voeding willen inzamelen en verdelen aan mensen die afhankelijk zijn van voedselhulp. Het netwerk zorgt voor praktische ondersteuning van de eerstelijnsdiensten en wil daarmee iets doen voor gezondheid, milieu en tewerkstelling: verse en gezonde producten tot bij meer mensen brengen, Brusselaars die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt een opleiding voor een logistiek beroep geven, voedselverspilling verminderen en de opslag en het transport efficiënt organiseren.

De Federatie van Maatschappelijke Diensten coördineert het netwerk, met steun van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en Leefmilieu Brussel. Er zijn logistieke centra in Brussel-stad, Molenbeek, Schaarbeek, Koekelberg, Jette, Elsene, Sint-Gillis en Ukkel.

Fermenthings

Fermenthings is de Brusselse specialist in fermentatietechnieken en gefermenteerde producten. Oprichter Yannick Schandené verkoopt in zijn winkel in bedrijfscentrum Be-Here in Laken onder meer artisanaal bier, natuurwijnen, cider, saké, kombucha, pikante sauzen en miso. Hij geeft ook workshops, organiseert brunchevents en verzorgt catering.

Fermenteren is een techniek om verse voeding langer houdbaar te maken en dus verspilling tegen te gaan. Je kunt het hele jaar door seizoensproducten vol smaak en met een hoge voedingswaarde eten. En je neemt de productie zelf in handen en krijgt meer controle over wat je eet en klaarmaakt. Fermenthings gaat nog een stap verder door manieren te zoeken om voedselresten te hergebruiken. Bijvoorbeeld fermentatiesappen toevoegen aan spreads, sauzen maken met cacaoschillen of koffie die over tijd is.

Stemmen op de genomineerden kan via de website van Food Waste Awards. Tijdens het Food Waste Fest trakteren FoodWIN, OVAM, Too Good To Go en het Departement Landbouw en Visserij op workshops, voordrachten, netwerkmomenten en een diner op basis van voedselresten. Op 11 mei vindt het event volledig digitaal plaats, op 12 mei in het Herman Teirlinckgebouw op de site van Thurn & Taxis in Brussel. Meer info en inschrijven op de site van Food Waste Fest.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.