Categorieën
Duurzaamheid Shopping

Kopen bij de producent in BE-HERE

Op zaterdag 10 september vindt opnieuw de Brussels Artisan Market of BAM in het bedrijvencentrum BE-HERE in Laken plaats. Het publiek kan kennismaken met de ondernemers die ter plaatsen werken, en met ambachtslui en kunstenaars uit Brussel en omstreken. Allison Oostendorp van BE-HERE licht een tipje van de sluier.

Vanwaar komt het idee voor BAM?

Sinds 2021 bestaat de handelsvereniging Dieudonné Lefèvre. We werken samen aan de ontwikkeling van winkels en bedrijven in de wijk. Het is een wijk waar duurzaamheid de toon aangeeft. De twee grote bedrijvencentra, Greenbizz en BE-HERE, herbergen meer dan 60 ondernemingen. De maandelijkse markt bestaat sinds april 2022. Brusselse producenten en ambachtslui delen er graag hun passie met de bezoekers.

Welke producenten mogen we deze editie verwachten?

De lijst is lang. BE-HERE telt veel voedselbedrijven, zoals granolaproducent Lily’s Granola, taartenmaker La Maison des Tartes, brouwerij La Source, bakkerij Atelier du Pain Vivant, chocolatier Nao, traiteur Quent on a Faim, koekjesmaker Mad Lab, de biomarkt. Daarnaast zetten we Brusselse ambachten in kijker. We hebben tientallen producenten te gast, gespecialiseerd in juwelen, illustraties, textiel, decoratie en cosmetica. Er zijn trouwens ook workshops waarin je leert hoe je je eigen kokosmelk kunt maken of de verschillen ontdekt tussen conventionele en zelfgemaakte schoonmaakmiddelen.

Wat maakt het evenement volgens jou uniek?

De sfeer is altijd heel gezellig. Je kunt mensen ontmoeten, een leuke babbel hebben, iets eten en drinken. En dat in een mooi kader, een prachtige lichte grote hal. We vergeten ook de kinderen niet. Er staat een groot springkasteel en er komt een goochelaar langs.

BE-HERE opende in mei 2019, maar intussen heb je ook Gare Maritime, met de foodmarket, op Thurn & Taxis. Zijn jullie concurrenten?

Er ontstaan inderdaad heel wat nieuwe initiatieven in de buurt. De wijk is aan het opleven. Hoe meer mensen daardoor naar Laken komen, hoe beter. We hebben een ander concept dan Gare Maritime. De producenten zijn in ons bedrijvencentrum gevestigd, en het publiek kan zien waar de producten gemaakt zijn. Lokaler en duurzamer kun je niet kopen!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.