Categorieën
Muziek

Schroothoop: minder rommelig dan je zou verwachten

Je bent goed bezig wanneer je als Belgische band materiaal kan uitbrengen via Sdban Records, hét nationale label bij uitstek voor veel jazz- en groovebands. Schroothoop is zo’n veelbelovende groep. Het trio debuteerde in 2020 met de korte plaat Klein Gevaarlijk Afval, die bijna volledig werd ingespeeld met zelf geknutselde instrumenten. Zo’n kleine drie jaar later is er nu het vervolg.

Die pauze van drie jaar – een eeuwigheid in het jazzlandschap – is logisch; los van corona hadden de muzikanten ook wat tijd nodig om hun nieuwe instrumenten ineen te knutselen. Een gimmick denk je dan, ware het niet dat Rik Staelens (blazers en strijkinstrumenten), Timo Vantyghem (bas en duimpiano) en Margo Maex (percussie) drie uitstekende vakmensen zijn die een compleet eigen brouwsel weten te maken van de onconventionele ingrediënten.

Het instrumentale MACADAM werd volledig opgenomen met objecten die de bandleden vonden in Brussel en de verzameling geïmproviseerde nummers ontstond uit verschillende liveoptredens en jamsessies. Het trio liet zich daarbij inspireren door traditionele Afro-Cubaanse en Noord-Afrikaanse ritmes, zoals bij “Blikschade”, New Orleans-grooves, en Arabische Hijaz-toonladders, die we sterk op “Perte Totale” kunnen horen.

Allemaal allerminst conventioneel dus en – wij geven het toe – een uitdaging voor deze recensent, want hoe beschrijf je zelfgemaakte instrumenten? Gelukkig bespeuren wij ook ietwat conventionelere invloeden, toch naar Westerse normen. Zo gebruikt de groep pitch-shifting delays en reverb om sfeervolle ambient te creëren en had een nummer als “Onderhuids” zo op een plaat van Stars Of The Lid kunnen staan.

Het is trouwens opvallend hoe de groep de twee dominante uiteenlopende stijlen (grooves en ambient) zo vlot met elkaar weet te versmelten. Dat ligt echter niet alleen aan het muzikale vakmanschap, maar ook aan de productie die door niemand minder dan Dijf Sanders verzorgd werd. MACADAM is een dansbare en hypnotiserende trip en compleet uniek, oftewel een echte aanrader.

Schroothoop gaat de komende maanden op tour. Op 17 mei staan ze in De Centrale in Gent, tien dagen later treden ze op tijdens het Brussels Jazz Weekend, op 24 juni kan je ze zien op La Nature Festival te Vielsalm en op 26 augustus staan ze op Jazz op de Hei.

Max De Boeck schreef deze recensie voor de muziekwebsite Dansende Beren.

Share