Categorieën
Pellicule & papier

Anima of de passie voor animatiefilm

Het Anima-festival, de jaarlijkse hoogmis van de animatiefilm, is gisteren van start gegaan met de openingsfilm ‘Memoir of a snail’. Voor codirectrice Karin Vandenrydt is het de 26ste en laatste editie, want ze zwaait af en gaat met pensioen. BrusselBlogt belde haar op.

Het is de namiddag voor het begin van het festival. “Iedereen is rustig bezig, het gaat het er helemaal niet hectisch aan toe”, zegt Vandenrydt. De organisatie kent het klappen van de zweep na 43 eerdere edities. Straks zwaaien de deuren open van Flagey, voor bezoekers en filmmakers. Het grondige selectiewerk en de praktische voorbereidingen zijn achter de rug. Tientallen medewerkers en vrijwilligers zullen weer paraat staan.

De openingsfilm belooft meteen een voltreffer te worden. ‘Memoir of a snail’ is een stop-motionfilm, waarin de als kinderen van elkaar gescheiden tweeling Grace en Gilbert hun draai probeert te vinden in de wereld.  De codirectrice spaart haar lof niet: “De film is grappig en ontroerend, en gaat heel diep. Een prachtig verhaal.” De Australische filmmaker Adam Elliot maakt met zijn jongste worp kans op een Oscar zondagavond. Vandenrydt: “We volgen hem al lang. Dat is een van de mooie aspecten van Anima: we presenteren al decennialang een kwalitatieve selectie aan een geïnteresseerd publiek en bouwen in de loop der tijd een vertrouwensrelatie op met makers. De mensen van de Aardman-studio kenden we bijvoorbeeld al voordat ze successen boekten met Wallace & Gromit en Shaun the Sheep.”

Memoir of a snail

Het animatieaanbod is in 2025 indrukwekkend, met voor elk wat wils: voor kinderen en volwassenen, kort en lang, film of serie, in verschillende stijlen, over uiteenlopende thema’s en zeer internationaal. Vandenrydt vertelt dat ze vroeger 5 à 6 nieuwe langspeelfilms konden tonen, terwijl ze nu uit 100 prenten kunnen kiezen. Frankrijk is in Europa een echte draaischijf voor animatie geworden, maar ook uit bijvoorbeeld Tsjechië en Polen komen mooie dingen.

En voegt Vandenrydt meteen toe: “Ook België maakt animatie van wereldklasse, met toppers als Nicolas Keppens of Emma De Swaef. Ik heb de animatiesector hier enorm zien professionaliseren. We hebben vandaag veel knowhow in huis. Het is geen toeval dat het Brusselse bedrijf Take Five betrokken is bij de productie van Flow, een andere Oscar-kandidaat die we tonen. De BBC ging dan weer in zee met Creative Conspiracy uit Gent om boeken van Quentin Blake te verfilmen.”

Anima toont sinds vorig jaar ook films in de gezellige polyvalente zaal Marni tegenover Flagey. Cinematek selecteert historische klassiekers zoals ‘Dumbo’ en ‘The Fabulous Baron Munchausen’. Andere steden, zoals Gent, Mechelen en vooral Luik, doen ook mee. Naast filmvertoningen, biedt Anima ook veel randanimatie. Zo neemt een expo je mee achter de schermen van de film Red de jungle. In de digitale speelplaats kun je games spelen die nieuwe technologieën en animatiefilms combineren. In de bar van Marni zijn er gratis VR-kortfilms te bekijken. Filmstudenten en andere professionals kunnen zich laven aan masterclasses en speeddating. De Brusselse artieste Sylvie Delplanque (Trombidou) schminkt kinderen hun gezicht.

En dan is er nog de warme, gemoedelijke sfeer van Anima: “We laten het chique Flageygebouw steevast baden in een pannenkoekenwalm. Films worden vaak ingeleid via een gesprek met de regisseur. Stéphanie Coerten fungeert al jaren als enthousiaste gastvrouw en is uitgegroeid tot het gezicht van Anima. We hebben ook twee bijzondere evenementen op zaterdag: de Queer Night, met LGBTQ+-films, en de Animeernacht, met grappige en subversieve kortfilms. Sommige bezoekers komen in pyjama en hebben een knuffel bij.”

Wanneer zal het festival volgens Vandenrydt geslaagd zijn? “Wij zijn gepassioneerd door de animatiefilm, weet je. We willen die passie delen. Ons hart bloedt als een film zijn publiek niet vindt. En we willen de mensen gewoon blij maken met mooie films.”

Obstakels zijn er genoeg: warm lenteweer kan bezoekers weghouden, de verschillende vakantieregeling in het Frans- en Nederlandstalig onderwijs baart kopzorgen, het is moeilijk om op te boksen tegen de concurrentie van streamingdiensten zoals Disney+. Maar Anima blijft Anima, een must voor wie zich wil onderdompelen in de wereld van de betere animatiefilm en een garantie voor een fijne tijd dankzij de hartverwarmende sfeer.

Karin Vandenrydt

Anima 2025 loopt van 28 februari tot 9 maart.

Share

Door Tom Van Bogaert

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.