Categorieën
Brussel Actua Onderwijs

Levenslang leren is geen luxe. Behoud betaalbaar volwassenenonderwijs voor iedereen!

De Vlaamse regering verhoogt het inschrijvingsgeld voor zogenaamde ‘hobby-opleidingen’ in het volwassenenonderwijs van 1,5 euro naar 4 euro per lesuur. Dat is bijna een verdrievoudiging. En dat beperkt de toegang tot levenslang leren. Onderwijs moet betaalbaar en toegankelijk blijven voor iedereen.

Zelf volg ik al tien jaar Spaans in een centrum voor volwassenenonderwijs. Ik betaal nu 180 euro per jaar (excl. lesmateriaal). Vanaf september zou dat 480 euro per jaar worden. Voor mij persoonlijk is dat geen probleem. Ik kan het betalen. Maar ik ben solidair met mensen die zo’n bedrag niet zo maar (in één keer) kunnen ophoesten.

Ik begrijp dat de Vlaamse regering haar begroting op orde wil hebben. Ik begrijp dat er bij het uitgeven van centen keuzes moeten worden gemaakt. En ik begrijp ook dat als het op volwassenonderwijs aankomt, men prioriteit geeft aan toeleiding naar werk, aan knelpuntberoepen en aan Nederlands voor anderstaligen.

Wat ik niet begrijp is dat de Vlaamse regering kiest voor een louter economische return on investment. Een vrijetijdscursus is immers geen luxe. Voor veel mensen is zo’n cursus een persoonlijke verrijking, een manier om sociale contacten te onderhouden of het isolement te doorbreken. Levenslang leren is ook goed voor je (mentale) gezondheid. Levenslang leren brengt de maatschappij op termijn dus meer op dan het kost. Alleen: termijndenken, welke politicus doet dat nog?

En wat als straks heel wat cursisten afhaken? Dan moeten de centra voor volwassenenonderwijs inkrimpen en lesgevers ontslaan. Ze zullen nog meer moeten fusioneren dan tijdens de fusiegolf die zo’n acht jaar geleden inzette, om aan het minimum aantal lesurencursist (de zogenaamde rationalisatienorm) te komen dat nodig is voor de erkenning en financiering of subsidiëring.

Persoonlijk vind ik dat de prijs van de zogenaamde ‘hobby-opleidingen’ moet worden gedifferentieerd op basis van het inkomen van de cursisten. Uitgaande van het principe van proportioneel universalisme: iedereen draagt bij naar zijn financiële draagkracht.

Behoud betaalbaar volwassenenonderwijs voor iedereen! Teken de petitie.

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.