Brussel, hoofdstad der betogers

Overview demonstrationEr zijn weinig plekken in dit land die zo sterk geassocieerd worden met betogingen als Brussel. Eigenaardig, want eigenlijk kan je eender waar betogen. Waarom niet in Zelzate of in Oostkamp? Daar zijn toch ook straten en pleinen? Brussel heeft uiteraard door al zijn hoofdzetels, politieke kabinetten en Europese hoofdfunctie een magnetisch effect op betogers. Natuurlijk speelt ook een praktische gegeven: een centraler gelegen en bereikbaarder stad in België is er waarschijnlijk niet.

Betogingen worden vaak geassocieerd met negatieve gevoelens: frustratie, woede, onbegrip,… maar toch is het ergens fascinerend om zien hoe mensen zich groeperen om samen hun mening te verkondigen. Elk met hun eigen kleine reden en motivatie. Elke minderheid of meerderheid, passeert er de revue: studenten, ambtenaren, extremisten, melkboeren, militairen, dokters, buschauffeurs, boerkadraagsters,… echt iedereen. Je zou een betoging haast als een sociaal hoogtepunt kunnen omschrijven. Uiteraard is een betoging niet altijd peis en vree. Soms gebeurt het dat de gemoederen hoog oplaaien en dat er een ware oorlog ontstaat. Als ordehandhaver moet het op zo’n momenten een kutjob zijn. Al vermoed ik dat sommige agenten misschien ook stilletjes uitkijken naar zo’n moment. De adrenaline-kick moet enorm zijn wanneer men moet chargeren in de frontlinie.

Dat Brussel de onsmakelijk eer heeft om stad der betogers te zijn, maakt er het leven van haar of zijn bewoners niet altijd gemakkelijker op: fileleed, vandalenstreken, het niet bereiken van je eigen woning of je werk,… enz. Het zijn allemaal onprettige uitlopers die je het stadsleven moeilijk maken.

Sommige betogingen trekken tot 100.000 mensen extra aan. Zo’n volksverplaatsing heeft zijn impact op de lokale economie. Al die mensen kunnen honger krijgen of willen iets drinken. Betogers moeten vervoerd, begeleid en beschermd worden. Politie, brandweer, trein & busmaatschappijen, taxidiensten, horeca, winkels, NetBrussel,… moeten massaal extra personeel inzetten. Als je het een beetje vanuit een andere hoek bekijkt zou je zelfs kunnen stellen dat betogingen voor werkgelegenheid zorgen. Misschien moeten we de ambitie om Europese distributiedraaischijf te willen worden opzij schuiven en ons concentreren op de markt van Europese betogingen. Tenslotte, welke stad heeft er op dit vlak meer ervaring dan ons eigenste Brussel? Betogingen een vak apart!

Share
 • http://youtu.be/gZd8IDd4ciM
  Hilarisch filmpje van Brussels Airlines

 • Bart

  Haha. Meest cynische van al, zo een clip heeft waarschijnlijk in euro nog meer doen bewegen dan alle betogingen samen.

 • Lorenzo

  Ik moest in brussel zijn en ben veel van die ‘betogers’ voorbij gelopen. Wat mij vooral opviel was hoe ze naar de drank stonken… ‘t zal plezant geweest zijn.

 • Bart

  Er zijn bij dit soort betogingen meestal 2 types publiek: De mensen met kennis van zaken die met reden betogen (soms minder dan de helft), en de mensen die afzakken louter omdat ze niets te doen hebben of van de gelegenheid kunnen profiteren van wat wanpraktijken, en schoolgaande jeugd die vermeldt dat het openbaar vervoer niet rijdt en dan gaat meedoen en het allemaal rebels vind. You know, Ché Guévara-zakjes op de rug met geen snars idee wie de man is, dat type.

  Op de foto’s die ik op sommige nieuwssites vond zag ik dat deze betoging nogal vol liep met die 2e klasse. Nogal wiedes als je verkeer en MIVB lamlegt. Ik vond het vrij intriest om zoveel zaken te gijzelen en zoveel politiekosten te noodzaken voor, sorry om het te zeggen, amper 53.000 mensen. De staat opzadelen met kosten lost niet echt iets op die ter zake doet. Het doet kleinhandelaars in de buurt echt niet opleven hoor, sterker sommigen sluiten gewoon hun deuren want er wordt met vanalles gegooid, confetti, eieren, rotzooi.

  Een Saint Vé, maar dan voor grote mensen. In de stad waar iets als saint vé al gedoogd wordt verwacht je je daar natuurlijk aan. Doet me denken aan die betoging tegen de Amerikaanse ambassade waar ze zaken in brand staken, de politie nog niet tussenkwam, en dan toen iemand zichzelf in de fik stak ze wel tussenbeide kwamen én dan nog door de betogers werden geslagen…

 • Pingback: Brusselblogt » Blog Archive » 2010: een terugblik()