Categorieën
Brussel Actua Mobiliteit

Brussel, hoofdstad der betogers

Overview demonstrationEr zijn weinig plekken in dit land die zo sterk geassocieerd worden met betogingen als Brussel. Eigenaardig, want eigenlijk kan je eender waar betogen. Waarom niet in Zelzate of in Oostkamp? Daar zijn toch ook straten en pleinen? Brussel heeft uiteraard door al zijn hoofdzetels, politieke kabinetten en Europese hoofdfunctie een magnetisch effect op betogers. Natuurlijk speelt ook een praktische gegeven: een centraler gelegen en bereikbaarder stad in België is er waarschijnlijk niet.

Betogingen worden vaak geassocieerd met negatieve gevoelens: frustratie, woede, onbegrip,… maar toch is het ergens fascinerend om zien hoe mensen zich groeperen om samen hun mening te verkondigen. Elk met hun eigen kleine reden en motivatie. Elke minderheid of meerderheid, passeert er de revue: studenten, ambtenaren, extremisten, melkboeren, militairen, dokters, buschauffeurs, boerkadraagsters,… echt iedereen. Je zou een betoging haast als een sociaal hoogtepunt kunnen omschrijven. Uiteraard is een betoging niet altijd peis en vree. Soms gebeurt het dat de gemoederen hoog oplaaien en dat er een ware oorlog ontstaat. Als ordehandhaver moet het op zo’n momenten een kutjob zijn. Al vermoed ik dat sommige agenten misschien ook stilletjes uitkijken naar zo’n moment. De adrenaline-kick moet enorm zijn wanneer men moet chargeren in de frontlinie.

Dat Brussel de onsmakelijk eer heeft om stad der betogers te zijn, maakt er het leven van haar of zijn bewoners niet altijd gemakkelijker op: fileleed, vandalenstreken, het niet bereiken van je eigen woning of je werk,… enz. Het zijn allemaal onprettige uitlopers die je het stadsleven moeilijk maken.

Sommige betogingen trekken tot 100.000 mensen extra aan. Zo’n volksverplaatsing heeft zijn impact op de lokale economie. Al die mensen kunnen honger krijgen of willen iets drinken. Betogers moeten vervoerd, begeleid en beschermd worden. Politie, brandweer, trein & busmaatschappijen, taxidiensten, horeca, winkels, NetBrussel,… moeten massaal extra personeel inzetten. Als je het een beetje vanuit een andere hoek bekijkt zou je zelfs kunnen stellen dat betogingen voor werkgelegenheid zorgen. Misschien moeten we de ambitie om Europese distributiedraaischijf te willen worden opzij schuiven en ons concentreren op de markt van Europese betogingen. Tenslotte, welke stad heeft er op dit vlak meer ervaring dan ons eigenste Brussel? Betogingen een vak apart!

Share