Toeristenvallen en andere hinderlagen

Ze stelde voor om mosselen te gaan eten in de rue des Bouchers. Ik liet voorzichtig uitschijnen dat dat misschien geen goed idee was. Je wordt er op een agressieve manier aangeklampt en binnengelokt, de kwaliteit van het eten laat te wensen over, geen Brusselaar die daar zijn voeten onder de tafel schuift. Kortom, een toeristenval pur sang. Haar enthousiasme als Brussel-bezoekster was echter ongebroken. En waarom zou ik de horeca daar geen eerlijke kans geven in plaats van op vooroordelen af te gaan? Wij erheen.

Chez Léon zat afgeladen vol, Aux Armes de Bruxelles bleek nogal duur, dus we stapten binnen in een willekeurig restaurantje om de hoek in de Korte Beenhouwersstraat: Le Calalou. Een driegangenmenu voor 15 euro plus gratis aperitiefje, we zouden er niet arm van worden. De andere gasten in het etablissement: een Italiaans gezinnetje, twee Russische vriendinnen, een Chinees gezelschap.

Het aperitief bleek inderdaad waardeloos te zijn: licht alcoholisch, zoet, rood, niet lekker. De wijn was schandalig duur, zodat we voor water en frisdrank kozen. Het voorgerecht: vier schrale, ongepelde scampi met een waterachtig looksausje. De met selder en prei gekookte mosselen waren eetbaar, maar de portie was wel erg klein. Ze werden geserveerd met kleine, dunne, smakeloze diepvriesfrietjes. Voor een plastic vingerhoedpotje ketchup en mayonaise moest je bijbetalen. Het dessert maakte niets goed: een vreemde flantaart met een vies bijsmaakje. Alles was zonder liefde en kennis van zaken klaargemaakt. Je werd er wel snel bediend, zodat de volgende slachtoffers je plaats konden innemen.

De bediening was trouwens niet bijzonder vriendelijk. Naast ons deed de Italiaanse vrouw haar beklag over de schotel die voor fondue moest doorgaan. Ze kreeg te horen dat haar Frans niet goed genoeg was om te weten wat ze had besteld en werd afgewimpeld. Gevolg: drie mokkende, diep teleurgestelde gezichten aan tafel. Een beklijvend beeld.

Bij het verlaten van de zaak nam ik me voor er nooit meer terug te keren, maar toen ik een half uurtje later constateerde dat ik er mijn schoudertas had laten liggen, snelde ik er spoorslags heen. Het personeel was zo goedhartig geweest mijn tas opzij te leggen en ik verliet opgelucht het restaurant. Eind goed, al goed.

Brussel biedt wel meer kansen op ontgoochelingen. Wat staat er op jullie persoonlijke don’t-lijstje? Welke plaatsen, bezienswaardigheden, etablissementen, musea… zijn absoluut af te raden en te mijden?

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.
 • Ben

  Een driegangenmenu op een toeristische toplokatie voor 15 euro… Je moet er toch geen tekeningske bijmaken om te weten dat dat niet kan goed zijn…

 • Pingback: Tweets that mention Brusselblogt » Blog Archive » Toeristenvallen en andere hinderlagen -- Topsy.com()

 • Welke plaatsen, bezienswaardigheden, etablissementen, musea… zijn absoluut af te raden en te mijden?

  Goeie vraag.

  Te mijden: Het café-restaurant boven op het muziekinstrumentenmuseum, mooie zicht maar ongeloofelijk uonbeschoft personneel. Voor phantomklanten gereserveerde tafels, om niet te veel werk te hebben, vijf minuten na het opdienen komen vertellen dat men nu – “NU!” – sluit en men onmiddelijk moest vertrekken… Toestanden zoals vroeger in het communistisch Oost-Duitsland.

  Te mijden: Orangerie du Parc Egmont na 14 uur: officieel sluit men daar eerst om 17 uur (in plaats van vroeger officieel 18 uur…). Maar vanaf 14 uur heeft men er geen zin meer in klanten en begint met de kassaafrekening… zie boven.

  Jammer genoeg twee toplocaties…

  Te mijden: Roemeens restaurant in de Gretrystraat (kant Parking58), men serveerd er koude mini-groenten uit een bokal bij het vlees… Het lijkt dat dat typisch roemeens is, maar blijft wel ongenietbaar.

 • oh ik ken een schoontje: Musee du Cacao et du chocolat. Metalen koekendozen en bestoft porselein. Hier en daar een cacao boon op sterk water. Ugh! Verschrikkelijk, stuur daar maar niemand naar toe.
  (ondanks dat het is opgenomen in de bongo cities guide, with “tips from locals” …. ik denk het niet nee!)

 • 15€ en dan geen wijn bestellen? Dan moet je zo snel mogelijk terug buiten natuurlijk… da’s een nuloperatie voor die mannen.

 • Ah, bedankt Tom om het uit te proberen. Ik woon er vlakbij en loop er vaak langs. Maar heb enkel de pizzeria’s al eens uitgetest. Die om de hoek bij Pizza Pronto zijn veel beter.

  Ook bedankt Malte voor de info over de Roemeen hier in de straat. Die probeert me al een tijd te lokken met vegetarische gerechten op zijn ruit, maar ben er nog niet geweest. Moet het dus niet proberen.

 • zwans

  Chez Léon (aanrader voor mosselen en Belgisch), Aux Armes de Bruxelles, of soms een goedkope pizza zijn er prijs/kwaliteit OK.

  De rest: brol. Ze hebben meer personeel om u binnen te lokken dan in de keuken. Dikwijls is er trouwens een gemeenschappelijke keuken per 2 à 3 restaurants 🙂

  De gouden tip blijft volgens mij (niet alleen in Brussel, maar ook in het buitenland): proberen te kijken of er veel “lokaal” volk zit. Goede resto’s hebben een trouw plaatselijk cliënteel.

 • Tom

  Tussen de ongenietbare restaurantjes in de Korte Beenhouwersstraat heb ik toch ook twee leuke adresjes ontdekt: Actor’s Studio voor een mooie selectie van arthouse films en Dali’s Bar, een sfeervolle bar annex club. Ook dat is Brussel: bloeiende rozen op een mesthoop, verborgen parels voor wie zoekt.

 • Jos

  Ook Scheltema en Steak Frit! zijn goed.

 • Kolb

  MIVB-personeel. Klantvriendelijkheid is onbekend voor deze mensen.

 • Kolb

  Oh, ik heb er nog! De grote trein- en metrostations en ondergrondse passages!

  De Nieuwstraat/Muntplein! Zelden zo een ongezellige, vuile winkelstraat gezien.

 • Bart

  @kolb: Haha, als we het niet enkel bij resto en drankgelegenheid houden dan kunnen we de MIVB met verve op no. 1 zetten bij ‘te vermijden’ in Brussel ja. Maar als we mogen echt toespitsen: Metrohalte Simonis. In de maand November bij het voorbijrijden al meer dan 3 vechtpartijen gezien, MIVB controleurs stonden erbij en keken ernaar.

  Verder: De Botanique. Alles. Van de onbeschofte balie tot de doorloopgang naar resto/kaffee waar de vissen hun best doen zich in leven te houden in het met lege blikjes besmeurde water: Wat van veraf gezien voor toeristen er prachtig uitziet is ZO slecht onderhouden dat het echt schandalig is.

  De ‘Drug Opera’ noemt het als ik me niet vergis (vlakbij de beurs): Ziet er flashy uit à la fear and loathing in Las Vegas en dat is het ook (heel het decor is gewoon surreëel), en de prijzen vallen eigenlijk zelfs goed mee, maar met een tiental Engelsen gaan eten en ALLES was niet te eten. Reken daar de onbeleefdheid bij…

  Plaisirs d’hiver: Massale overrompeling in veel te kleine straatjes waar zowel Oost-Vlaamse als locale Turkse jonge moeders met veel plezier je voeten aan flarden rijden met hun kinderbuggy terwijl manlief na een Gluhwein te veel zit aan het wildplassen op de brievenbus van een klein zijstraatje. Een tourist trap bij uitstek, en er valt niks te vinden die je niet in elke kerstmarkt in je eigen dorp niet kan op de kop tikken.

  Persoonlijk zou ik de grote markt er bij gooien vanaf je de zaken die er op liggen aansnijdt. Eigenlijk is onze markt zelf best wel mooi, maar ze wordt zo verschrikkelijk uitgehoerd en gepromoot naar toeristen dat je er nooit, pakweg zoals in Leuven, op je gemak zou gaan een half uur een boek lezen ergens.

 • Tom

  In de Botanique loopt anders wel een prachtige fototentoonstelling van Yevgeny Khaldei, fotograaf onder Stalin. Je kunt er een geweldige reportage zien, waarin de oude meester terugblikt op leven en werk. Maar ja, de baliemedewerkster was inderdaad onvriendelijk en stond erop geen woord Nederlands te spreken.

 • bartje

  Tja, het is een Franstalig CC, en aangezien er, om evidente redenen, geen Frans wordt gesproken in pakweg de HOB en de meeste gemeenschapscentra, is dat van hetzelfde laken een broek.
  Ik heb vrij weinig klachten over onvriendelijk MIVB-personeel, al moet ik natuurlijk zelden op de echte hotspots zijn. En de Grote Markt, er lopen inderdaad heel veel Japanners en andere toeristen rond, maar een glas of koffie gaan drinken in pakweg Le Roy D’Espagne, het heeft gewoon iets. En tegenwoordig zelfs meestal ook in het Nederlands, al mag dat ook wel voor de prijzen die ze hanteren.

 • Bart

  De prijzen die ze hanteren en de bijhorende onvriendelijkheid voor iets wat in alle boekjes staat aangegeven en derden hun voordeel uit halen is per definitie een tourist trap, he 🙂

  Tourist traps mogen per definitie niet bekeken worden op basis van taal. Je gaat ook niet zagen dat je in de chinese wijk van New York plots niet terecht kan ergens in het Engels nietwaar? De Botanique is gewoon een regelrechte ramp op zo een beetje alle vlakken als gebouw op zich. Ik heb het niet over de voorstellingen of concerten, die zijn vaak ook afgehuurd dus daar kan je je niet op baseren.

  Gemeenschapscentra in 1 lijn vermelden met iets als Bozar of met tourist traps, vind ik eigenlijk wel een lollig gegeven. Die zijn niet eens een ‘locals trap’ 🙂

 • Bart

  Euh als iets als Botanique, sorry

 • bartje

  Nochtans is Botanique gewoon cultureel centrum, afhangend van de Cocof. Franstalig, dus, net zoals de gemeenschapscentra van de VGC afhangen. Dat was de link die ik maakte. Niet meteen tussen Botanique en tourist trap.
  Het centrum is een beetje als Brugge, overspoeld door toeristen, maar daarom nog niet zonder charme. En in de zomer eens een terrasje doen op de Grote Markt, het is misschien duur, maar ik ben er altijd al correct, en meestal in het Nederlands geserveerd geweest.

 • Bart

  Met uitzondering dat Botanique wél concerten doet, en soms niet van de minste, waarmee je dus toeristen kan lokken door én het gebouw, én het concert. Het is dan bijzonder betreurenswaardig als bv. iemand op citytrip zoiets als beeld van Brussel overhoudt, vijvers met halfdode vissen in, vuiligheid overal, enz.

  De gemeenschapscentra, met uitzondering van de VK* die er dan ook een fortuin extra voor krijgt, doen geen of amper concerten e.d., en moeten het dus hebben van de locale werking. Veel workshops e.d. hebben minder dan tien ingeschrevenen. Sommige doen zelfs bijna niets. Ik heb tot op heden nog geen enkel GC in iets buitenlands vermeld zien worden. In de vicieuze cirkel FM Brussel – BDW – Brusselnieuws, en deze blog misschien, maar da’s nietszeggend.

  En qua op een terras zitten vind ik de markt van Leuven naast die van Brussel leggen, toch een wereld van verschil. Daarenboven is de markt in een stad als Leuven bijna enkel gebruikt voor echt zaken die er toe doen zoals marktrock, terwijl onze markt van een bloementapijt tot de planting van een boom over concerten naar …. wordt uit handen gegeven. Als we Brussels Summer Festival lieten doen mocht je er tien dagen zelfs enkel betalend op, gelukkig is die klucht moeten uitwijken naar Paleizenplein.

 • Peter V

  Ik heb anders heel goede ervaringen met Botanique. Tweetalige communicatie, zowel in drukwerk, website, telefonisch als ter plaatse. Goede en betaalbare concerten (niet de commerciële winkel van LiveNation zoals in de AB). En dat is al jaren zo. (Ook toen je in de AB nog werd afgeblaft door Franstalige securitymensen).

 • Robin

  De ticketbalie van de Ancienne Belgique is anders ook geen hoogvlieger inzake vriendelijkheid. Bestellen, betalen en ophoepelen. Durf zeker geen extra vraagje te stellen!

 • Bart

  @Peter: even geglikt op een willekeurig concert bij botanique website na NL te clicken: ‘Weldra zal er hier een Nederlandstalige tekst staan, nog even geduld’.

  Nederlandstaligen die de zaal afhuurden hebben nooit een voorverkoop-pagina gekregen in het Nederlands. Om maar een voorbeeld te geven.

  Nu goed, dat zijn taal-issues en die maken dus niet iets al dan niet tot een tourist trap. Daarom ook: We kunnen de AB afbreken op diverse zaken, maar het gebouw, de zalen, de akoestiek enz. zijn *af*. Als toerist zal je misschien wat raar opkijken als je voor een nogal riante prijs amper een paar druppels cola krijgt (15cl? 20?), maar dat is niet beter dan de hippe clubs in New york waar ze iemand in dienst hebben die komt vragen wat je wil drinken om de zoveel tijd (een praktijk die in België rond de jaren zestig is gestopt, geloof ik).

  Als ik in een boekje de botanique zie en een fleurige tekst lees over de tuin en het gebouw, en ik stap uit bij metrohalte Botanique, dan is het eerste dat me opvalt de vieze, vuile straten waar er op alle verlichtingspalen wordt 101 zaken in wildplak aangebracht in de hoop de botanique-bezoekers te kunnen lokken. Dan ga je het gebouw binnen en zit er altijd een norse dame (dat ze Frans spreekt maakt mij niet uit). Tot nu toe heb ik er al 3 aan de kassa geweten en ze waren alle 3 even onbeleefd. Koop je een ticket voor een concert en loop je door langs de vijvers tot het kaffee, dan merk je hoe verloederd heel die gang en het water is. Om dan finaal in een kaffee terecht te komen die meer weg heeft van een studentencantine.

  De tuin buiten heeft hetzelfde probleem, maar dat is dan weer eigen aan de locatie: Prachtig terrein in een achtergestelde gemeente, dus iedereen gooit alles maar een beetje overal.

  Dus ja, de botanique is een tourist trap, net zoals ik pakweg de M&M shop in New york dat vond (niets speciaal te vinden) of Central Park (veel te artificieel aangelegd en om de haverklap wel iets te koop, te huur, enz.), en omdat het in sommige toeristenboekjes gewoon te fleurig staat beschreven.

 • Qua tourist traps vind ik de ‘restaurantjes’ rond het Muntplein en aan de Grasmarkt ook niet mis. Veel leuke lunchadresjes zitten er niet in rond het Centraal station. 🙁

  @Bart en Bartje
  Allez nu. Ik kom bijna wekelijks in de Botanique en slechte ervaringen heb ik er zelden of nooit. Of ik Nederlands of Frans spreek aan de balie hangt meestal af van mijn gezelschap (50/50, schat ik), maar ik ben nog nooit iemand tegengekomen aan het onthaal die geen Nederlands wilde spreken…
  De sfeer is er gemoedelijk, de concerten nog betaalbaar. Dat is in de commerciële, overboekte tempel die de AB geworden is wel even anders.

  Ik vind het restaurant van de Botanique ook lang niet slecht. Akkoord, de inrichting stelt niet veel voor en sommige obers bakken er écht niks van, maar het eten (toch het belangrijkste) is er altijd lekker.

 • bartje

  Botanique ligt voor mij aan de andere kant van Brussel, dus mijn ervaringen zijn op 1 hand te tellen. Misschien had ik pech, of zo.

 • Erik

  @malte: orangerie en muziekintsrumenten museum zouden van de zelfde groep zijn? Dus het lijkt een bedrijfscultuur te zijn.

 • Bart

  Technisch gezien is de helft van de concertzalen al deels of helemaal in handen van livenation 🙂

 • Pingback: Brusselblogt » Blog Archive » 2010: een terugblik()