Wafelenbak

Een album van stripheld Nero eindigt steevast met een wafelenbak. Iedereen gaat aan tafel voor een Brusselse wafel. Rechthoekig, licht, op zich niet zo zoet, krokant: dat zijn de kenmerken van de bekende lekkernij. Volgens mijn exemplaar van Ons Kookboek uit 1999 heb je voor Brusselse wafels voor vier personen de volgende ingrediënten nodig: 500 g bloem, 25 g gist, 200 g gesmolten vetstof, 0,5 l melk, 0,5 l water, 4 eieren, vanille-essence en 5 g zout.

De traditionele specialiteit dreigt echter verloren te gaan. Heden ten dage eet je in Brussel vooral Luikse wafels. Die variant heeft afgeronde hoeken en is mals, plakkerig en mierzoet. In de winkelstraten waait de weeë geur je vaak tegemoet. Ik ben zeker niet de enige die de teloorgang van de Brusselse wafel betreurt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekening: Marc Sleen, www.marc-sleen.be

 

Waarom moet de Brusselse wafel het afleggen tegen de Luikse? Sofie Rycken reikt in De Standaard Magazine een verklaring aan:

Het deeg van een Luikse wafel kun je maken en daarna invriezen. Een Brusselse wafel maak je met een lopend beslag waar meer gist en meer melk in zit. Dat beslag moet vers gemaakt worden, lang rijzen en in één keer worden opgebakken voor het zuur wordt, iets waar veel verkopers geen tijd voor (willen) maken. (….) Toeristen kennen het verschil meestal niet, dus zij kraaien er niet naar.

De journaliste wijst erop dat er ook stielbedervers zijn die Brusselse wafels maken met melkpoeder in plaats van verse melk. De wafels zien er juist uit, maar smaken kurkdroog. Gelukkig vindt ze in de hoofdstad nog adressen waar de Brusselse wafel eer wordt aangedaan. De keuze van Sofie:

 • Mokafé in de Sint-Hubertusgalerijen (“waar de wafels vederlicht zijn en de prijzen fair”)
 • Aux Gaufres de Bruxelles op de Grasmarkt (“gemaakt met volle melk, die elke dag recht van de boerderij komt”)
 • De Zuidfoor in juli en augustus: familie Vandonghen (met “de voormalige chef van het sterrenrestaurant Comme Chez Soi”) of ‘t Wit Madammeke (“sympathiek en bijzonder lekker, een kraam met meer dan honderd jaar traditie”)

Waar eet jij je Brusselse wafel?

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.

 • Belinda

  Op de website van Erfgoed Brussel kan je een lijst vinden van wafelhuizen die verse wafels serveren: http://www.erfgoedbrussel.be/brusselsewafel. Helaas blijven er nog maar een handvol Brusselse adresjes over.

  Vorige week heb ik nog de Drug Opera uitgeprobeerd: zeker niet goedkoop, wel een zo’n typische oudbollig, gezellig eethuis. En de wafel was overheerlijk.

  Hoewel de Brusselse wafel ultra luchtig is, werd er volgens de alleroudste recepten geen gist gebruikt.

 • Tom

  Voor mij is een Brusselse wafel puur jeugdsentiment. Ik at er graag een op de donderdagmarkt in Sint-Niklaas, met poedersuiker en half met slagroom. In Brussel kwam ik vorig jaar aan mijn trekken op de Zuidfoor bij Vandonghen, die trouwens ook heerlijke frietjes heeft. Aux Gaufres de Bruxelles is lang geleden: een plek vol toeristen, maar je krijgt er waar voor je geld. Het verwondert me wel dat je op de weekmarkten geen Brusselse wafels vindt. Of heb ik slecht gezocht?