Categorieën
Faits divers People & Lifestyle Shopping

Extreme Make-Over (Part I)

gevelverfraaiing
Die ochtend bij de koffie.

– Mijn voorgevel,
sprak de vrouw des huizes,
– Ik ga m’n voorgevel laten opknappen.

Haar kamerjas hing ter borsthoogte enigszins open en bood een wel zeer aangenaam zicht op de welgevormde vallei van glooiend vlees….

– Maar, schat,
stamelde ik bij zoveel vastberadenheid
-Hoe haal je ’t in je hoofd? Je proporties benaderen de perfectie.
Ze snoof minachtend.
-Ah, les mecs,
verviel ze even in haar moer’s idioom.

Het werd vlug duidelijk : niet haar voorgevel had betere tijden gekend maar “de”, “onze” voorgevel was dringend aan een opknapbeurt toe.

Zo’n 5 jaar geleden hadden we ons dit pand aangeschaft. Net op tijd: ttz net voor de vastgoedprijzen in Brussel de pan uit zouden swingen. Het bohémienschap werd vaarwel gezegd, het ogenblik was aangebroken om ons als eerbare burgers te laten kennen. Nats was er al en Elize zou weldra ontkiemen…

En nu het stof der werken samen met de rust terug over ons was neergedaald , nu het zweet was opgedroogd, het bloed gestold en de tranen gestelpt… Nu dit… GEVELRENOVATIE.

Hoe begin je in godsnaam aan zoiets.

– Simpel,
zei m’n vleesgeworden bewaarengel,
– eerst zien hoeveel ons dat gaat kosten.

Op jacht dus naar een iet of wat gedetailleerde offerte en daarbij werd De gouden gids als eerste bron van kennis aangeboord. Bij gebrek aan beter. Heeft test-aankoop trouwens ooit al eens een vergelijkende studie van gevelrenovateurs gepubliceerd? Niet dat ik weet. Dus elke bedrijfje dat zich een beetje wist te verkopen kwam in aanmerking . De hierbij aangewende criteria waren de volgende

? zich expliciet als manifesteren als specialist in gevelrenovatie : dus niet het type bedrijfje dat WC’s ontstopt, televisies repareert, tuinen aanlegt, honden uitlaat en ook nog eens façades opknapt.
? kan zich een serieus aantal vierkante centimeters in de Gouden Gids -liefst met tekeningskes en in de beide landstalen- veroorloven (heb niet echte vertrouwen in “Desmet Joel, alle gevelwerken, Mallootekessteeg 11, 1210 NOH”,… tja , ’t zal aan mij liggen zeker)
? en beroept zich op jarenlange ervaring en ontelbare referenties.

Wat waren we professioneel bezig…
Enfin, na het opstellen van een ellenlange longlist van bedrijven en bedrijfjes die in en om de negentien gemeente waren gevestigd en nadat ik deze op kosten van m’n baas één na één had opgebeld, regende het na een paar dagen offertes in mij brievenbus. De post mag content zijn…

(wordt vervolgd)

Share

Door Wouter Vangelwe

Immigrant uit het het westen des lands. Bon Belge sinds zijn huwelijk met Waalse madam en het voortbrengen van tweetalige bengels.