Categorieën
Brussel Actua

Betoging tegen plannen Vandenbroucke

Betoging tegen VandenbrouckeVandaag betoogden tussen de 1500 en 2000 studenten en personeelsleden uit het Brusselse hoger onderwijs tegen de financieringsplannen van Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.a) en voor meer middelen voor onderwijs en onderzoek.
De betogers, met voorop vertegenwoordigers van de Vlaamse Vereniging van Studenten, afgevaardigden van de onderwijscentrales van de drie grote vakbonden en grote delegaties van ondermeer de Vrije Universiteit Brussel en Ehsal, hekelden de financieringsplannen voor het hoger onderwijs van minister Vandenbroucke. Vooral de zogenaamde “outputfinanciering? ligt onder vuur. Volgens dit nieuwe subsidiesysteem zouden onderwijsinstellingen niet meer worden gefinancierd volgens het aantal ingeschreven studenten, maar volgens het aantal afgestudeerden.

Vakbonden en studenten vinden dit een asociale maatregel en voorspellen een verlies van kwaliteit. Daarbovenop vrezen de vakbonden voor banenverlies aan die universiteit en hogescholen voor wie het nieuwe financieringsmodel negatief zou uitvallen. Een delegatie van de betogers werd ontvangen door kabinetchef Dirk Van Damme die tegen Pasen een meer “operationele? nota beloofde.
De betoging die vertrok aan het centraal station en eindigde aan het kabinet van Vandenbroucke verliep rustig, maar luidruchtig. Het ministerie werd even met eieren bekogeld waarna verschillende studentenvertegenwoordigers de betogers toespraken. De roep om meer middelen voor onderwijs en onderzoek klonk daarbij het luidst.
Op 29 maart en 27 april volgen nog betogingen in respectievelijk Antwerpen en Gent. Als er na die regionale acties geen oplossing uit de bus komt, volgen nationale acties, aldus de betogers.
Betoging tegen Vandenbroucke Betoging tegen Vandenbroucke

(Thomas Mels)

Share