Categorieën
Den Vijfhoek Resto, Café & Uitgaan

Niet echt op reis…

Hemisphères, het is een restaurant dat vele nationaliteiten verenigt. Gisteren was dit zowel in de keuken (algemeen te omschrijven als Oosters) als in het restaurant het geval: ik kwam er immers binnenstormen met een groep van tien verschillende nationaliteiten. En daarmee legden we meteen de sterkte en zwakte van dit kleurrijke restaurant in het hart van Brussel bloot.

Ik was al verscheidene keren langs de enorme vitrine met Oosters gebak gelopen, maar gezien ik niet echt een zoetebek ben, sprak dit me niet zozeer aan. Langs de andere kant, het Mediterrane interieur – in het bijzonder de zeer comfortabel ogende sofa in het raam – werkte als een echte magneet op me. Toen ik verleden week op zoek ging naar een restaurant voor een groep van 18 en mijn eerste keuze (Arcadi) iets hogerop in de straat een reservatie weigerde, ben ik hier en stoemelings langs- en binnengelopen. Een vriendelijke ontvangst en de mogelijkheid tot reserveren, goed dat was snel beslist. Misschien wel iets te snel…

Wanneer je vanuit de kille donkerte van de avond binnenkomt, dan is de sfeer helemaal betoverend. Je waant je – mits wat verbeelding – als een prins(es) uit het sprookje van duizend-en-een-nachten, maar dit wordt doorprikt door de realiteit. De bediening is – hoewel correct – eerder stug en tweetalig, Frans en Engels welteverstaan. De menukaart schiet tekort in het bieden van tekst en uitleg bij de verschillende gerechten. Het kan toch niet zo moeilijk zijn om, bijvoorbeeld, de zeer lekkere pastilla te voorzien van twee lijntjes uitleg. De doorsnee Brusselaar is immers niet zo vertrouwd met typische gerechten uit India, Marokko, Thailand, Griekenland, …

De bediening was eerder aan de trage kant, wat me echt verwonderde gezien de meeste gerechten al op voorhand klaargemaakt zijn en in grote dampende potten staan te wachten in de keuken – een heel aantrekkelijk zicht! – maar eenmaal op tafel smaken de gerechten zeer aangenaam af. De porties zijn weliswaar iets te klein om je buren aan te zetten tot proeven, wat jammer is voor deze multiculturele plaats. Echt typisch waren de gerechten niet wat opviel doordat we zoveel verschillende schotels kozen. Een uithoek van de tafel koos bijvoorbeeld vier verschillende voorgerechten en kreeg vier keer salade – vers, en aantrekkelijk geserveerd – met het gerecht in kwestie er eerder als etnisch detail erbij. Net zoals in een goede relatie, ligt de sterkte van fusion kitchen in het evenwicht, en Hemisphères blijft voor mij iets teveel langs de kant van Europa staan op de brug tussen de oosterse en westerse wereld.

Hemisphères is een restaurant met een zeer hoog algemeen aantrekkingsgehalte dat zelfs blijft bestaan als je de verschillende schoonheidsfoutjes (ik voeg er nog snel twee aan toe: de drank is er te duur geprijsd – 3 euro voor een pintje – en de toiletten zijn ronduit vuil) begint op te sommen. Ik kom hier waarschijnlijk nog terug, maar dan zal het eerder voor een thee met dessert zijn dan voor een volledige maaltijd.

Hemispheres – Schildknaapstraat 65 – 1000 Brussel – Tel: +32 2 513 93 70 –Open van 11.00 tot 15.00 en van 18.00 tot 23.00 u. Gesloten op zaterdagmiddag en zondag.

Open vraag aan de brussel.blogt community: welk fusion restaurant zou je durven aanbevelen? En waarom?

Share

Door nico

Nico. Bijna 30. Jonge vader. Blijven hangen in Brussel na studies. Ambtenaar. Gewoond in Etterbeek, Aalborg (DK), Oudergem, Etterbeek, München (DE), Schaarbeek en nu Sint-Joost-ten-Node. Levensgenieter (naar eigen gevoel), beetje workaholic (volgens anderen) - maar daaraan wordt gewerkt :-). Bierliefhebber, amateur-kok. Totaal a-muzikaal. Believer van het goede in de mens en/of maatschappij.
Check www.deblauwe.be als je meer wenst te weten...