Categorieën
Ontdek je plekje Watermaal-Bosvoorde

De Verdronken Kinderen

De Vijvers van de Verdronken Kinderen in Watermaal-Bosvoorde is een prachtig afgelegen stukje vijver niet al te ver van de Hippodroom (voor wie er wel eens gaat golfen..), gelegen langs de Tumuliweg (geen autoverkeer mogelijk, maar er is een parking in de buurt).
Zoals alle vijvers in het Zoniënwoud is ook dit geen natuurlijke vijver, maar werd deze aangelegd om water en vis te leveren en om de molens aan te drijven. Het huidig beheer ervan is momenteel toegespitst op diversiteitherstel, omdat de vele bomen (die nu worden gekapt of geringd) de oorspronkelijke vegetatie bedreigen.
De morbide naam van de vijvers gaat terug op een hilarische vertaalfout van een overijverige ambtenaar: Molenaar Verdoncken vermaakte zijn bezit aan zijn kinderen. De Franse vertaling op basis van een extra letter (les enfants noyés), werd later in het Nederlands terug overgenomen.

Ik heb dit mooi stukje natuur met zijn vele vlinders ontdekt op één van mijn looptochten ter voorbereiding van de halve marathon van Brussel, eind augustus. Sinds ik in de buurt woon, ga ik geregeld de kalmte van onze groene long opzoeken voor een duurloop. Ik heb nog vele andere mooie dingen gezien in het Zoniënwoud, maar het is een kwestie van ze terug te vinden. Een mens loopt in de verkenningsfase weleens verloren (en dan duurt die duurloop net ietsje langer dan voorzien 🙂 )
Op 24/07 organiseert Pro Velo een toer langsheen die vijvers, met hoogstwaarschijnlijk nog heel wat bezienswaardigheden van het Zoniënwoud.

Share