Categorieën
Brussel Actua

Daar zijn de Nederlanders weer…

Of toch niet, een afdeling van de RTBF (Vivacité) had het originele idee opgevat om bolhoedjes in oranje uit te delen ter gelegenheid van het Bal National! Dat dit van weinig smaak getuigt kan op modegebied misschien betwist worden, maar politiek ligt dat toch wel even anders me dunkt!
Na 15 jaar Nederlands bewind (of de nadruk hier op wind valt, laat ik geheel aan U over), waren er wel wat grieven (zie ook Wikipedia):

  • Ondanks het feit dat het Zuiden 3,5 miljoen (62%) inwoners had en het Noorden slechts 2 miljoen, kregen de Belgen slechts 50% van de zetels in het parlement. Het Noorden, vooral de provincies Zuid- en Noord-Holland, betaalde wel meer belastingen, meer dan 50%. Dit komt me bekend voor!
  • De zeer ongelijke openbare schuld van de vroegere staten (voor het Noorden 1,25 miljard, voor het Zuiden slechts 100 miljoen florijnen) werd samengeteld en nu gelijkmatig over beide landsgedeelten verdeeld. Hoe familiair klinkt dit niet heden ten dage!
  • De meeste staatsinstellingen waren in het Noorden gevestigd, terwijl de staatsambten ongelijk verdeeld waren: slechts één minister op vier was een Zuid-Nederlander. Hier valt het nog moeilijk bij te houden met al die (deel-)regeringen.

Onder invloed van die onvrede, daarnaast een kleine revolutie in Frankrijk (de burgerkoning!) en de onwil van verlicht despoot Willem I (Wij willen Willem weg, wilde Willem wijzer worden, wij wilden Willem weer) om de dingen te veranderen kregen we dan maar een revolutie waarbij de Nederlanders hebben buitengegooid.

Terug naar het Bal National. De camera begaf het toen ik er was en ik moet dus passen wanneer het op foto’s aankomt, ik hoop dat er toch iemand met een fototoestel aanwezig was…
Qua animatie heb ik enkel Plastic Bertrand gezien, en ik begin nu te verstaan waarom Lou De Prijck bij hoog en laag beweert dat hij ‘Ca plane pour moi’ zelf heeft ingezongen 😉

Share