Categorieën
Resto, Café & Uitgaan

Libanon in Brussel

Als Antwerpen zijn Joden heeft, dan heeft Brussel zijn Libanezen. U hoeft hier geen aangebrand statement achter te zoeken, het is gewoon een opstapje om de sympathieke keuken van de Libanezen in Brussel voor te stellen. In deze tijden van kommer en kwel, kan een beetje a-politieke toelichting over een aangenaam aspect van dit fiere volk zeker geen kwaad. Een volk van handelaars, met een paar serieus rijke families, en één van de meer vrijgevochten samenlevingen in de regio. De Libanese keuken staat terecht bekend als één van de grote keukens van de wereld. Vooral dan de Mezze natuurlijk. Hoe die Mezze eruit ziet vind je in de links onderaan. Op resto.be vind je 16 Libanese restaurants in Brussel. Een kleine bloemlezing van een ervaringsdeskundige.

ORIENTALIA ***
De hang-out van de Libanese autohandelaars aan de Bergense steenweg is een stuk beter dan de ligging en de omgeving doen vermoeden. Haalde een paar jaar geleden regelmatig de culinaire ‘boekskes’, en terecht. De mezze is hier zalig uitgestald in een grote koeltoog en in samenspraak stel je een bord met verschillende hapjes samen. Waarom hebben we zoiets niet in het centrum? hint hint…

AL BARMAKI **
Een iets ‘koeler’ adres aan de spoormakerstraat. Op het eten valt niets aan te merken, maar de sfeer zit er niet echt in. Misschien nog eens opnieuw bezoeken…

CRISTOBALD ***
Het terras hier is een echte oase in een buurt die terecht bekend staat als “de vergeten hoek” in Jette. Recent overgenomen door de zoon van de uitbaters van de ter ziele gegane Beyrouth op de Lombardstraat. Moeder staat nog in de keuken, vader is jammer genoeg overleden. De herinneringen aan de Beyrouth spelen al snel op wanneer zoon terug denkt aan het weekend dat z’n vader de zangeres Shabaz (schaal: voor de Arabier zowat hetzelfde level als Michael Jackson) had laten overkomen voor 3 avondjes entertainment in z’n restaurant. Voor 1 miljoen frank. Fiere mensen, dat wel die Libanezen. Interessant is het bord mezze van 10,90 € ’s middags. Ook wat Belgische specialiteiten hier.

LES PYRAMIDES ***
Een Egyptische Libanees aan de Elsensesteenweg. Wat die Egyptische invloed nu net is, daar ben ik nog niet uit, maar de spotgoedkope mezze heeft een paar ruigere randjes, gebakken kippenlever met tehina-saus bijvoorbeeld. Wij denken met nostalgie terug aan het kleine adresje waar ze eerder gevestigd waren, nu is het een behoorlijk grote tent. Al heeft dit ook wel degelijk een bepaald charme, sluit uw ogen en denk sunair charter, Egypte, 2 sterren all-inclusive, en roze verf die van de muur afpelt. En op zaterdag een buikdanseres, meedoen is aanbevolen.

CHATELAINE DU LIBAN ****
Aan de Place du Chatelain, die buurt waar de straat geplaveid is met blazé trendy restaurants vinden we toch ook deze sympatieke oase. Al is het hier toch ook een beetje zien en gezien worden op het terras. De echte Libanees van het Gainsbourg-type met lange grijs haar, stoppelbaard en open hemd bestelt hier de schotel groenten van 10 € als voorgerecht. Stel u een metalen schotel voor 60×20 cm met komkommers, tomaten, groene pepers. Dit alles ongesneden. Een mes krijg je erbij, als ook een dipbordje olijfolie. Waarschijnlijk een status-symbool in de woestijn? Ik zou het niet weten. Wanneer dit alles ook nog eens opgediend wordt door de Libanese Jane Birkin, zijn visioenen niet ver af. Wij Belgen houden het op de mezze van 25 €. Hoe meer zielen aan tafel, hoe meer variatie in de mezze. Je krijgt de klassieke dishes, en ook een paar grillades. Er zit ook een dessert in de prijs, maar daarvoor komen we hier niet.

GABRIEL *****
Geheim plekje? Wel hier krijgt u er één cadeau. In een godvergeten zijstraat (Pierre Timmermans) aan de Mirroir (place Astrid) in Jette. Het interieur is niet bepaald uitnodigend en toch zit er volk. Zeer leuke kaart met allerlei kleine bordjes mezze. Ooit nog een kaart in uw handen gehad waar prijzen op staan als 0,60 € of 0,90 €? Excellente Mezze en ook het bord ‘plat mixte’ overstijgt meerdere malen zijn roeping aan 8 €. En ja, probeer maar eens Vlaams te spreken, mevrouw kan het perfect.

LIBANESE MEZZE:
http://www.knack.be/CMarticlesGastronomen/ShowArticle.asp?siteID=5&articleID=30102&sectionID=1021
http://www.lebmania.com/recipes/starters.htm
http://www.lebmania.com/recipes/maindish.htm

Share