Categorieën
Resto, Café & Uitgaan

Café De Walvis wordt sterrenrestaurant

Sauvons le WalvisHet populaire café De Walvis wordt omgebouwd tot een sterrenrestaurant. «We willen chique eten op de menukaart, maar tegen een lage prijs. Eén Michelinster is het streefdoel», zegt de uitbater. Gevolg: de vijftien personeelsleden verliezen hun baan.

Het café, sinds zijn ontstaan een populaire ontmoetingsplaats in Brussel, is eigendom van filmproducer Dominique Janne. Hij is directeur van het Europees Filmfestival van Brussel en produceerde de twee laatste films van de Vlaamse cineast Lieven Debrauwer. Hij bezit ook een aantal restaurants in Brussel.

«Aan het interieur en het terras van het café zal er weinig veranderen. We nemen vooral de keuken onder handen», zegt hij. Voorbije maandag begonnen de verbouwingswerken.

Verontwaardigd

«Wij wisten van niets», zegt een van de medewerkers. «’s Ochtends hadden we nog onze wekelijkse afspraak met hem. Een paar uur later kwam zijn boekhouder ons bijna letterlijk uit het café duwen. De sloten werden veranderd en de ruiten wit geschilderd. We zouden de nodige papieren opgestuurd krijgen. Zo’n vijftien mensen werden letterlijk op straat gegooid», klinkt het boos.

Het personeel maakte intussen zijn verontwaardiging aan de buitenwereld bekend via een blad aan de inkomdeur van het café. «Dominique Janne heeft de hele Walvis-ploeg zonder verwittigen ontslagen», stond er. Diegene die de affiche daar had opgehangen, werd nog even achtervolgd door mannen die in het geblindeerde café de wacht hielden. «Ze zijn bang dat we de ruiten gaan ingooien», zegt een van de ontslagen personeelsleden.

De uitbater verantwoordt zijn beslissing. «Ik liep al langer rond met het idee om te verbouwen. Toen de plannen klaar waren, heb ik snel beslist en een nieuwe ploeg van vijftien mensen samengesteld. Ik zie niet in waarom ik de vorige ploeg op voorhand had moeten verwittigen. Hun verontwaardiging was dan misschien nog groter», legt Janne uit. De medewerkers vinden dat dit niet door de beugel kan. «We zullen de hele buurt met stickers laten weten wat Janne ons gelapt heeft», zeggen ze.

Joost Vandenbroele – Het Laatste Nieuws – 28/8

bruno.fm

bruno.fm belde naar aanleiding van een comment van “billy” met de huidige “man achter de Walvis”: Johan.  Volgens “billy” zou het café geld van de overheid ontvangen. Is dat zo?
[audio:http://www.fmbrussel.be/files/brunofm/audio/070910walvis.mp3]

Share